Filmfonds start pilot Vertoningsregeling Filmtheaters

Het Nederlands Filmfonds start met de pilot Vertoningsregeling Filmtheaters, waarbij filmtheaters beloond kunnen worden voor het vertonen van films van eigen bodem. Filmtheaters die een Nederlandse speelfilm, documentaire of lange animatiefilm vertonen, krijgen volgens de nieuwe regeling €0,25 subsidie voor elk kaartje dat voor die film wordt verkocht. Met de regeling wil het Filmfonds filmtheaters stimuleren Nederlandse films te draaien en te blijven draaien.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet het filmtheater aangesloten zijn bij het Europese stimuleringsprogramma Europa Cinemas en/of lid zijn van de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). Bovendien moet het filmtheater door de NVBF gecategoriseerd worden als groot filmtheater (zie ledenlijst).

Het Filmfonds komt in januari 2020 met de lijst met films die voor de subsidieregeling in aanmerking komen. Grote filmtheaters moeten aantonen hoeveel kaartjes zij voor die films hebben verkocht door een uitdraai van Maccsbox bij te voegen, het systeem waarmee filmdistributeurs en bioscopen en filmtheaters bezoek- en omzetcijfers registreren.

Naast deze pilot trekt het Filmfonds ook extra geld uit om de distributie van Nederlandse films te stimuleren. Het Filmfonds heeft het distributiebudget voor 2019 verdubbeld naar 2 miljoen euro. Het fonds wil daarmee 'een extra impuls geven aan vergroting van de diversiteit van het aanbod, versterking van de positie van films van eigen bodem én vergroting van de zichtbaarheid ervan.'

Bron: Filmfonds