Europees Parlement stemt in met nieuwe auteursrechtenwet

Met 348 stemmen voor en 274 stemmen tegen heeft het Europese Parlement de nieuwe Europese auteursrechtenwet 'the Copyright in the Digital Single Market Directive' aangenomen, inclusief de controversiële artikelen 11 en 13.

Artikel 11 heeft betrekking op het vergoeden voor hergebruik en om dat materiaal te identificeren zullen partijen moeten gaan werken met uploadfilters, Artikel 13.

De Europese Commissie laat in een verklaring via Twitter weten blij te zijn met de stemming van het Europees Parlement “voor gemoderniseerde regels die geschikt zijn voor het digitale tijdperk”.

Uitgeversorganisatie NDP Nieuwsmedia juicht het aannemen van de richtlijn ook toe. “Het uitgeversrecht is onmisbaar voor het voortbestaan van onafhankelijke, professionele kwaliteitsjournalistiek in Europa. Het garandeert dat uitgevers kunnen blijven investeren in hun kwalitatief hoogwaardige redacties”

Dat de controversiële artikelen 11 en 13 zijn opgenomen in de nieuwe auteursrechtenwet is echter tegen het zere been van critici. Zij voorzien het einde van het vrije internet zoals we die nu kennen.

Lees verder op villamedia.nl