Arab Film Festival Rotterdam 2019 AFF maakt de oversteek

Arab Film Festival Rotterdam is terug met een kersverse editie. Niet alleen verschuift het festival van de herfst naar de lente, tevens verhuist het van de Noord, naar de Zuidoever van de Maas. Na vele mooie jaren in Cinerama vindt het festival dit jaar een nieuw thuis bij film- en muziekpodium LantarenVenster op de Wilhelminapier.

Van woensdag 27 tot en met zondag 31 maart 2019 vindt het jaarlijks terugkerende Arab Film Festival Rotterdam voor de eerste keer volledig plaats bij LantarenVenster. Bezoekers kregen tijdens de slotavond van het voorgaande festival in oktober al een klein voorproefje, maar nu is de verhuizing naar de Wilhelminapier echt een feit. De ruime foyer van het film- en muziektheater verandert vijf dagen lang in een ontmoetingsplaats met de sfeer van duizend-en-een-nacht. Zaal 5 en Zaal 6 zijn gedurende die tijd geprogrammeerd met films van de meest uiteenlopende genres. De volledige programmering van AFF 2019 is te vinden op de website van het festival, alsook op de website van LantarenVenster.

Cinematografische reis door MENA
Van roadmovie tot comedy en van drama tot documentaire: het Arab Film Festival neemt je in meer dan twintig films mee op een cinematografische reis door de culturele, politieke, sociale en artistieke situatie in de Arabische wereld. Door middel van screenings en Q&A’s kom je tijdens het festival meer te weten over het leven in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA). Ook ligt er een sterke focus op de Arabische gemeenschap in Europa. In de uitgebreide randprogrammering wordt daarnaast de verbinding opgezocht tussen de verschillende culturen in Rotterdam. Zo kun je na de openingsfilm – Sawah (2018), waarin we de Egyptische Samir volgen op zijn avontuurlijke reis naar een dj-kampioenschap in België – samen dansen op de Dabke-avond die georganiseerd wordt door Dreaming of Syria.

AFF Specials
Tijdens het Arab Film Festival 2019 is er ruimte voor verschillende specials. De foyer van LantarenVenster leent zich bijzonder goed voor dergelijke programma’s. Zo staat de zaterdagavond traditiegetrouw in het teken van de Ladies Night. Dames kunnen die zaterdag niet alleen genieten van een filmvertoning, maar ook van een gezellige avond met muziek, henna, hapjes en Marokkaanse thee. Donderdagochtend heeft een educatief karakter: speciaal voor schoolklassen wordt dan de kinderfilm Rosie en Moussa vertoond. Op de zondag worden de Publieksprijs en de Juryprijs voor beste film en beste korte film uitgereikt. Dit voorafgaand aan de vertoning van de laatste festivalfilm, waarmee een veelzijdige editie van het Arab Film Festival Rotterdam wordt afgesloten.

Bron: Arab Film Festival