Reactie Koolhoven & Terstall op enquête filmmakersinitiatief

Onlangs sloegen Nederlandse makers in een enquête alarm over het filmklimaat. Cineville vroeg regisseurs Eddy Terstall en Martin Koolhoven of de boel nog te redden is?

Terstall: “Pratend met collega’s hoor je soms dat ze hun wat meer schurende, persoonlijke of controversiële ideeën weinig kansen toedichten en dat ze hun kaarten maar zetten op wat meer formulematige projecten met de geëikte cast. Daar liggen de voorgekookte financieringsroutes voor klaar. Projecten waar niemand al te zeer zijn hoofd aan kan stoten bij de omroepen, distributeurs en producenten.

Op al deze lagen zou wat meer risico moeten worden genomen. Anders blijven we op de krappe zeventjes afkoersen. Het is denk ik ook aan de producenten als aanjagers van projecten om voor het bijzondere op de bres te springen, in weerwil van de donkere schaduw van de maandelijkse hypotheek. Maar ook aan de regisseurs en schrijvers.”

Lees de volledige reactie van Terstall en Koolhoven bij Cineville: ‘Je hoeft je broek niet te laten zakken!’ Eddy Terstall en Martin Koolhoven over de toekomst van de Nederlandse film