Wisseling van de wacht bij de Filmkrant

Per april 2019 zal Dana Linssen, die meer dan 20 jaar hoofdredacteur was van de Filmkrant, haar taken binnen die functie neerleggen. Ze blijft, naast haar vele andere werkzaamheden, als schrijver en coach voor nieuwe journalisten bij de Filmkrant betrokken.

Dana Linssen: “Ik heb dit al een tijdje geleden besloten. Afgelopen zomer om precies te zijn. Ik was op het filmfestival in Sarajevo, de zon scheen naar binnen en ik dacht: het team is sterk, de vibe is goed, er is een nieuwe website (toen nog in de maak) en de financiële situatie is solide. Mooi moment om op avontuur te gaan.”

“Al in de zomer van 2018 heb ik aan het team van de Filmkrant laten weten per 1 april 2019 mijn taken als hoofdredacteur van de Filmkrant te willen overdragen. Twintig jaar geleden werd ik hoogzwanger aangenomen door oprichters Jan Heijs (†) en Henk Rabbers, een daad van groot vertrouwen die mij – als een van de weinige vrouwelijke hoofdredacteuren van een filmtijdschrift ter wereld – in staat heeft gesteld het vak van journalist/bladenmaker uit te oefenen in een tijd waarin er voor de filmjournalistiek veel is veranderd en veel op het spel stond. Laten we zeggen dat nu mijn jongste zoon het huis uit is, het tijd is om nieuwe deuren open te zetten. Het is tijd voor een nieuw team. Al zal de Filmkrant altijd een thuis blijven. Ik ben en blijf filmjournalist, een beroep dat je altijd alert, avontuurlijk, geïnspireerd en nieuwsgierig houdt.”

“Ik kan het woord afscheid niet gebruiken, want dat is het niet. Het is adieu en tot ziens. En vooral: tot gauw!”

In de twintig jaar dat Linssen aan het roer stond groeide de Filmkrant uit tot het meest toonaangevende filmblad van Nederland. Elke maand belichten diverse stemmen, van aanstormende talenten tot ervaren filmjournalisten vanuit velerlei invalshoeken het filmaanbod in Nederland en ver daarbuiten. Daarbij ligt de nadruk steeds op een breed scala aan perspectieven. Film wordt daarbij altijd beschouwd als het hart van onze huidige mediacultuur. Met de Filmkrant ontwikkelde Linssen onder andere het Slow Criticism Project, een tegenwicht tegen de vermarketing van de filmjournalistiek en diverse projecten voor jonge filmcritici.

Dana Linssen blijft bij de Filmkrant betrokken als schrijver en coach voor nieuwe filmjournalisten, onder andere bij het Filmkrant Lab, een samenwerkingsproject met EYE en het Nederlands Film Festival. Zij blijft verder werkzaam als filmjournalist voor NRC Handelsblad, docent film aan de ArtEZ Toneelschool en de HKU, programmeur/curator van het Forum van de Regisseurs op het NFF en de Critics' Choice van het Filmfestival Rotterdam. Daarnaast maakt zij deel uit van de selectiecommissie van de Berlinale Talents en is zij al ruim tien jaar mentor van de Berlinale Talent Press, het talentontwikkelingsproject voor jonge filmjournalisten van het Filmfestival Berlijn.

Dana Linssen wordt opgevolgd door Ronald Rovers. Joost Broeren-Huitinga benoemd tot chef Filmkrant Online. Ilona van Genderen Stort is sinds 1 januari 2019 de nieuwe zakelijk leider. Zij is daarmee de opvolgster van Jan Doense, die na 8 jaar deze functie verwisselde voor het directeurschap van het Film by the Sea festival in Vlissingen.

Bron: FB