Deze week bij EYE

Er gaan komende filmweek verschillende films in première waaronder Peterloo. De nieuwe film van Mike Leigh (Secrets and Lies, Vera Drake, Another Year), over het beruchte Engelse bloedbad in 1819, was onderdeel van de Gouden Leeuw-competitie van het filmfestival in Venetië.

De tentoonstelling Jan Švankmajer – The Alchemical Wedding is nog t/m zondag te bezoeken. Met op zondagmiddag: Jan Švankmajer – tussen film en kunst. In gesprek met filmprogrammeur Ludmila Cvikova maakt Bertrand Schmitt een reis tussen de films, kunstwerken en teksten van Švankmajer.

Premières Ray & Liz en Het Pärt Gevoel
Naast Peterloo gaan in première: Ray & Liz van Richard Billingham, …geweldige debuut… (De Filmkrant) en Het Pärt Gevoel – Het universum van Arvo Pärt met Q&A met regisseur Paul Hegeman o.l.v. Maarten Walraven.
Lees meer

Voorpremière Another Day of Life (Q&A)
Reporter Ryszard Kapuściński gaat op zoek naar de waarheid, wanneer hij in 1975 naar het in een burgeroorlog verwikkelde Angola trekt. Winnaar European Film Award. Met Q&A met regisseur Damian Nenow o.l.v. Lieve Joris.
Lees meer

Xtended (VR): Das Totale Tanz Theater
Geïnspireerd door essays over Bauhaus-kunstenaar Oskar Schlemmer en Bauhaus-oprichter Walter Gropius. Met in Eye on Art, Bauhaus, dans en avatars: lezing Friederike Zimmermann, gesprek co-regisseur Diana Schniedermeier
Lees meer

This is Film! #1 met Interstellar (70mm)
De publieke collegereeks Film Heritage in Practice gaat van start met de editie Film Formats. Met introductielezing door Giovanna Fossati (Eye) en Q&A met ‘Negative cutter’ Mo Henry gevolgd door 70mm voorstelling van Interstellar.
Lees meer

Eye on Art researchlabs (voertaal: Engels)
Students from different art academies and universities are asked to put together a programme featuring their own work and films from Eye’s collection. Researchlabs do not follow a strict format and often result in cultural crossovers.
Lees meer

Voorpremière Zeven kleine criminelen
Nieuwe VPRO jeugdserie voor het eerst te zien op het grootste bioscoopscherm van Eye; alle acht afleveringen van de voor tv gemaakte serie zijn achter elkaar te zien. Met pauze en Q&A met de cast en crew van de serie.
Lees meer

1 jaar De wilde stad met Q&A Abatutu
De wilde stad wordt al exact één jaar met blijvend succes vertoond in Eye. Verjaardagvoorstelling met Q&A met filmkat Abatutu, zijn baasje Sabine van der Helm, regisseur Mark Verkerk en een cadeautje voor alle bezoekers.
Lees meer