CinemAsia FilmLAB viert 10-jarig bestaan

FilmLAB, het talentontwikkelingsprogramma van CinemAsia viert dit jaar, tijdens het CinemAsia Film Festival dat van 5 tot 10 maart in Amsterdam te beleven is, zijn 10-jarig bestaan. Voor deze editie ontwikkelde FilmLAB twee nieuwe talent programma’s: de FilmLAB Writers Room, een programma voor filmscript ontwikkeling voor korte fictiefilm en het FilmLAB Documentaireprogramma voor de realisatie van korte documentaires.

Iedere FilmLAB editie heeft haar eigen thema, het thema van 2019 voor de documentaire shorts is Ambacht & Cultureel Erfgoed. In totaal nemen 18 filmtalenten deel aan deze jubileum editie. De deelnemers van FilmLAB 2019 werken al sinds mid 2018 samen. Tijdens het festival presenteren zij de eindresultaten van hun projecten op 7 maart bij LAB 111 aan gasten uit de filmindustrie en op 9 maart bij filmtheater Kriterion aan het publiek.

“Ambacht & Cultureel Erfgoed, het thema voor de vier korte documentaires die door CinemAsia’s FilmLAB deelnemers gemaakt zijn, onderzoekt en viert ambacht zowel als een creatief proces als ook een historisch document. Wij koesteren de rol, die culturele erfgoed in de ontwikkeling van identiteit speelt evenals de inspiratie die deze voor toekomstige generaties kan hebben.“ Maggie Lee – Artistiek Directeur CinemAsia

Over FilmLAB
Op de Nederlandse schermen en in het Nederlandse medialandschap zijn filmmakers, producenten, schrijvers, cinematografen en acteurs met een Aziatische achtergrond zelden te zien. Zo blijft een rijkdom aan verhalen onzichtbaar, terwijl deze bij het gemeenschappelijke Nederlandse verhaal horen. Om hier verandering in te brengen begeleid CinemAsia’s FilmLAB filmtalenten bij het maken van korte films en bij het kennismaken met de Nederlandse film en televisie-industrie.

In de afgelopen jaren heeft FilmLAB beginnende filmmakers met een Aziatische achtergrond gestimuleerd om van hun persoonlijke verhalen korte films te maken. Dat heeft tot nu toe geleid tot de productie van bijna dertig korte films en een netwerk van talentvolle film makers met Aziatische roots die steeds meer hun weg weten te vinden in de internationale filmwereld. Zoals bijvoorbeeld Abigail Prade, die nu een korte film in Amerika regisseert en voor Locarno Film Festival als talent is geselecteerd. Ook actrice Jun Jun Liang heeft na FilmLAB in verscheidene televisieseries en rol gespeeld. Van God Los is hier één van.

De FilmLAB Writers Room 2019 | Gwyneth Sleutel
100 jaar geleden trad het vrouwenkiesrecht in werking – in dit kader koos CinemAsia als uitgangspunt van de Writers Room ‚bi-culturele relaties vanuit vrouwelijk perspectief. Gwyneth Sleutel (Dramaturg, Impact-producer bij Submarine film producties en Hoofdredacteur bij de Vereniging nieuwe film- en televisiemakers VERS) heeft de tien aspirant scenarioschrijvers intensief begeleid bij de ontwikkeling van een korte fictiefilm, van concept tot script.

Sleutel heeft de vinger aan de pols als het gaat om vrouwelijke representatie in de filmbranche en op het witte doek. Een waardevolle bron van kennis en inspiratie voor de opkomende makers van FilmLAB. Aanvullend hebben de deelnemers een pitchtraining gevolgd zodat ze zichzelf en hun project op 7 maart bij LAB111 aan de Nederlandse film en televisie-industrie kunnen presenteren. Het doel van deze pitch: potentiële partners vinden voor het productieproces en het opbouwen van een netwerk in de branche.

FilmLAB Documentaireprogramma 2019
Van het FilmLAB Documentaireprogramma gaan de vier gerealiseerde documentaires in première op het CinemAsia Film Festival. Op 7 maart presenteren de filmmakers hun korte docu’s aan gasten uit de filmindustrie en op 9 maart gaan de films publiek in première bij filmtheater Kriterion. De CinemAsia FilmLAB producenten begeleiden de deelnemers bij de verdere distributie en werken samen met verscheidene festivals en organisaties wereldwijd om een zo groot mogelijk publiek kennis te laten maken met deze films.

Meer informatie over de deelnemers vind je HIER