Tweede In-Edit muziekdocumentaire festival op komst

Na de succesvolle eerste Nederlandse editie van het internationale muziekdocumentaire festival IN-EDIT in mei vorig jaar wordt dit jaar de tweede editie georganiseerd van 4 tot en met 7 april. Opnieuw worden op het Westergasterrein in Bioscoop Het Ketelhuis nieuwe en spraakmakende nationale en internationale muziekdocumentaires vertoond met panels en Q&A’s en is er veel live muziek. Het overkoepelende thema Shine on you, crazy diamonds!

Het afwijkende en uitzinnige is vaak een bron creativiteit en genialiteit. In de tweede editie laat IN-EDIT – binnen het filmprogramma dat bestaat uit circa 15 internationale en nationale muziekdocumentaires – het licht schijnen op mensen en artiesten die een strijd leveren met hun gekte of waanzin. Bevestigde titels binnen het thema zijn: The Devil and Daniel Johnston, waarbij singer-songwriter en illustrator Daniel Johnston lijdt aan een bipolaire stoornis en ook in de voorpremière film The Eyes Stop Growing (Ell Ulls s’aturen de Créixer) is schizofrenie een van de onderwerpen.

Het volledige programma van IN-EDIT staat vanaf dinsdag 5 maart online en dan start ook de kaartverkoop.

OVER IN-EDIT
IN-EDIT is een internationaal muziekdocumentaire festival dat in 2003 in Barcelona werd gelanceerd. Sindsdien werden wereldwijd edities georganiseerd met meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Dit tweede hoofdstuk van IN-EDIT in Amsterdam is een unieke gelegenheid om de nieuwste en meest spraakmakende Nederlandse en internationale muziekdocumentaires te zien in een omgeving die bruist van de liefde voor film én muziek.

IN-EDIT programmeert zowel internationale als Nederlandse muziekdocumentaires waaronder een aantal premières. Daarnaast zijn er optredens van bands en artiesten, discussies en Q&A’s en wordt een educatieprogramma georganiseerd. Het festival is tevens een netwerkevenement voor de film- en muziekindustrie om een brug te slaan tussen beide branches.

BEVESTIGDE FILMS o.a.
PUNK IN PARADISO
NL | 1978 | Monica Kugel | 40 min
Met Q&A en inleiding over de punkcultuur in Nederland
Een rauwe zwart-wit film over het eerste Nederlandse punkfestival in Paradiso. Met chaotische taferelen op zowel het podium als in de zaal en interviews met de bands, waaruit blijkt hoezeer punk een nieuw fenomeen was.

THE DISCIPLES – wereldpremière
NL | 2018 | Ramón Gieling | 91 min | Productie: Doxy |
Na afloop een live optreden van het daklozenkoor De Straatklinkers
Een daklozenkoor wordt gevraagd een uitvergrote versie van zichzelf te spelen. Zo speelt de film bewust met de rol die dak- en thuislozen zichzelf aanmeten en die de buitenwereld hen geeft. De leden van De Straatklinkers vertellen openhartig over de weg die zij hebben afgelegd en zien de dramatische opera gestalte krijgen.

BAD REPUTATION. A DOCUMENTARY ABOUT JOAN JETT.
VS | 2018 | Kevin Kerslake | 93 min
Een documentaire over de vrouwelijke rockster Joan Jett. Haar evolutie van een jong meisje dat elektrische gitaar wilde spelen, tot een vrouw die bekend staat om haar doorzettingsvermogen, authenticiteit en enorm veel Rock & Roll. De film bevat interviews met o.a. Iggy Pop, Debbie Harry, Adam Horowitz, Pete Townshend en Miley Cyrus.

RUDEBOY: THE STORY OF TROJAN RECORDS
Jamaica/UK | 2018 | Nicolas Jack Davies | 86 min
De liefdesrelatie tussen de Jamaicaanse en Britse jongerencultuur, bekeken door de ogen van een van de meest iconische platenlabels uit de geschiedenis: TROJAN RECORDS. Door archiefbeelden, interviews en fictie vertelt Rudeboy het volledige verhaal van dit legendarische label dat in de culturele revolutie eind jaren 60 en begin jaren 70 in Groot-Brittannië werd opgericht.

THE EYES STOP GROWING – NL première
Spanje | 2018 | Javier García Lerín | 85 min
Een intiem en emotioneel portret van de Mallorcaanse singer-songwriter Miquel Serra, zijn muzikale carrière en de nauwe band met zijn broer Joan. Twee creatieve geesten die samen sterk waren en de dood van hun ouders en aanvallen van schizofrenie konden doorstaan. De vroegtijdige dood van Joan zette Miquel aan tot het componeren van liedjes. Een film over creativiteit, de kringloop van het leven en zowel de afwezigheid als het voortbestaan van het verleden in het heden.

IN-EDIT is een co-productie van Stichting Cassette en wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten, Fonds Sluyterman van Loo, Institut Ramon Llull en Instituto Cervantes.

IN-EDIT NL 4 t/m 7 april I Bioscoop Het Ketelhuis en Westerparkterrein I www.in-edit.nl

Bron: IN-EDIT