Selectie competitieprogramma Dutch Movies Matter bekend

Zeven films zijn geselecteerd voor Dutch Movies Matter, het competitieprogramma van het Movies that Matter Festival voor Nederlandse geëngageerde films. De jury bekroont de regisseur van de winnende film met de Dutch Movies Matter Award en €5.000 tijdens de Dutch Movies Matter Night op vrijdag 29 maart.

De jury van de Dutch Movies Matter Award bestaat uit voorzitter Silvia van der Heiden (directeur Nederlands Film Festival), Will Janssen (directeur Open Society Programme, Hivos), Margreet Cornelius (senior Project Manager Educatie EYE), Floris-Jan van Luyn (filmmaker en winnaar van de Dutch Movies Matter Award 2018) en Oksana Sarkisova (directeur Verzio International Human Rights Documentary Film Festival, Hongarije). Het competitieprogramma Dutch Movies Matter wordt ondersteund door auteursrechtenorganisatie VEVAM.

De komende editie van het Movies that Matter Festival vindt plaats van 22 tot en met 30 maart 2019 in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. Op 7 maart start de kaartverkoop.

Dit zijn de zeven geselecteerde films:

Bruce Lee & The Outlaw
Joost Vandebrug | 85 min | documentaire
* Nederlandse première
Het dakloze jongetje Nicu woont in de straten van Boekarest. Hij is verslaafd, zoals veel straatkinderen in Roemenië en overleeft door te bedelen. Bruce Lee, de zelfgekroonde Koning van de Onderwereld, neemt hem onder zijn hoede. Maar terwijl Nicu opgroeit, begint hij zich af te vragen of Bruce Lee wel zo’n goede vaderfiguur voor hem is. Oliver Twist anno 2018, maar dan in de harde, ondergrondse wereld van Boekarest.

Daddy and the Warlord
Shamira Raphaëla en Clarice Gargard | 52 min | documentaire
* wereldpremière
Filmmaker Shamira Raphaëla onderneemt samen met Amerikaans-Nederlandse-Liberiaanse journalist Clarice Gargard een zoektocht naar het verleden van de vader van Clarice. Tot haar verbazing ontdekt ze dat de man tegen wie ze altijd opkeek, functioneerde als de rechterhand van Charles Taylor, ex-president van Liberia, dictator en veroordeelde oorlogscrimineel.

Dirty God
Sacha Polak | 105 min | speelfilm
De artsen zijn tevreden wanneer Jade, een jonge moeder uit Londen, uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Maar kan ze zelf ooit nog tevreden zijn? Na een zuuraanval door haar ex moet ze door het leven met verminkingen op haar hals, borst, armen en een deel van haar gezicht. De brandwonden zijn geheeld, de littekens blijven.
Op 25 april brengt Cinéart Dirty God uit in de bioscoop.

Drømmeland
Joost van der Wiel | 72 min | documentaire
* wereldpremière
In de prachtige, ongerepte natuur van Noorwegen probeert de zestigjarige Nils in zijn eentje te overleven. Hij is de beslommeringen van het moderne leven zat en trekt zich met zijn geliefde paard terug in de wildernis. Het lukt hem heel aardig zichzelf te onderhouden, maar hij heeft veel moeite om los te komen van de moderne communicatievormen.
Op 28 maart brengt Amstelfilm Drømmeland uit in de bioscoop.

From Ghetto to Parliament
Thimaud de Driesen | 54 min | documentaire
* wereldpremière
Robert Kyagulanyi, oftewel Bobi Wine, is een succesvolle muzikant, maar vooral ook vrijheidsstrijder uit Oeganda. Hij schopt het vanuit de sloppenwijken tot volksvertegenwoordiger in het parlement en neemt daar niet bepaald een blad voor de mond. Dit komt hem duur te staan, maar hij blijft strijden voor een beter en rechtvaardiger Oeganda.

Jungle, a Modern Odyssey
Hetty de Kruijf | 70 min | speelfilm
De Syrisch-Nederlandse acteurs Majd Mardo en George Tobal kregen beiden een Gouden Kalf voor hun acteerprestaties in dit tweeluik over verschillende reizigers op weg naar ‘het beloofde land’. Niet alleen de bestemming verbindt hen in hun lot: ze reizen allen illegaal.

Stad van twee lentes
Laurens Samsom, Frederick Mansell | 70 min | documentaire
* wereldpremière
Als de oorlog tegen IS in Irak bijna voorbij is, willen de gevluchte inwoners van Mosul terugkeren naar hun oude huizen en levens. Het elfjarige meisje Ala’ is een van hen. Ze droomt van een tuintje bij haar familiehuis, al ligt de stad in puin.
BNNVARA zendt deze film uit op NPO 2 op 22 april.

Bron: Movies that Matter