Vechtmeisje genomineerd voor EFA Young Audience Award

De 8ste EFA Young Audience Award-verkiezing, waarbij jonge juryleden bepalen wat de beste Europese jeugdfilm is, vindt zondag 5 mei plaats in 55 steden in 34 landen.

De European Film Academy (EFA) kondigt met trots de drie genomineerde films aan voor de EFA Young Audience Award 2019:

VECHTMEISJE (FIGHT GIRL)
REGIE: Johan Timmers
SCENARIO: Barbara Jurgens
PRODUCTIE: Ineke Kanters & Jan van der Zanden
Nederland/Belgie

LOS BANDO
REGIE: Christian Lo
SCENARIO: Arild Tryggestad
PRODUCTIE: Nicholas Sando & Trine Aadalen Lo
Noorwegen/Zweden

OLD BOYS
REGIE: Toby MacDonald
SCENARIO: Luke Ponte & Freddy Syborn
PRODUCTIE: Luke Morris
UK/Zweden

Voor het eerst werden de nominaties in een tweestapsprocedure gekozen: Een internationale commissie bestaande uit EFA Board Member Vanessa Henneman (Nederland) en deskundigen Fabia Bettini (Alice nella Città/Italie), Keld Mathiesen (UCN – University College of Northern Denmark), Rajko Petrović (Five Stars Film Distribution/Servie) en Lina Užkuraitytė (International Vilnius Film Festival for Children and Youth/Litouwen) selecteerden zes films.

Een jury bestaande uit 13 tot 14 jarigen die al eerder aan de YAA-verkiezing hadden deelgenomen Jesse (Londen/UK), Konstantin (Chemnitz/Duitsland), Maria (Lissabon/Portugal), Friederike (Luxemburg) en Milica (Podgorica/Montenegro) bepaalden uiteindelijk de drie genomineerde films.

Zondag 5 mei zullen deze drie films tegelijkertijd vertoond worden aan een publiek van 12-14 jarigen in 34 steden in Europa. Omdat de verkiezing dit jaar op 5 mei (Bevrijdingsdag) valt, ontbreekt Amsterdam op de lijst. Volgend jaar zijn Eye Filmmuseum en Amsterdam weer van de partij.

Direct na het evenement zullen, met de steun van Creative Europe – Media Sub-Programme of the European Union, de YAA films ook op diverse online platforms beschikbaar komen voor het grote publiek: EFA Productions, het interne productiebedrijf van EFA, brengt deze films in heel Europa, ondertiteld in 30 Europese talen, uit op Video-on-Demand (T-VoD) platforms, zoals Amazon, Google Play, iTunes, Microsoft en Pantaflix, op het regionale Balkan-platform Cinesquare, en lokale platforms als Filmin!

De films van de laatste vier edities zijn reeds online; de drie films die voor 2019 meedoen zullen vanaf maandag 6 mei online beschikbaar komen, een dag na de verkiezing. Films uit eerdere edities zullen later volgen.

EFA Productions ging een samenwerkingsverband aan met Under The Milky Way, om de genomineerde films het hele jaar door beschikbaar te stellen voor jonge kijkers. Zo krijgen ook degenen die niet kunnen deelnemen aan het EFA Young Audience Award-evenement de mogelijkheid om de genomineerde films online te bekijken. VoD is een geweldige manier om deze leeftijdsgroep te bereiken en de EFA Young Audience Award en de daarvoor genomineerde films te promoten.

De EFA Young Audience Award wordt georganiseerd en gepresenteerd door de European Film Academy en EFA Productions met de steun van Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) en Creative Europe – Media Programme of the European Union. De YAA evenementen worden georganiseerd met de steun van de verschillende nationale partners. Zie voor het volledige overzicht https://yaa.europeanfilmawards.eu/en_EN/yaa-award