Nu bij Eye

Deze week bij EYE
Retrospekt van Esther Rots gaat woensdagavond in première. Met Q&A met regisseur Esther Rots, hoofdrolspeler Circé Lethem en componist Dan Geesin. Ook Rots’ vorige film Kan door huid heen is weer te zien in Eye. Op donder- en zondagavond zijn ook Rots’ korte films te zien.

De tentoonstelling Jan Švankmajer – The Alchemical Wedding is nog te zien t/m 3 maart. Volgende week dinsdagavond spreken in Op zoek naar de meester drie internationale kunstenaars en animatiefilmers (Martha Colburn, Serge Onnen en Sverre Fredriksen) over het werk van de Tsjechische meesteranimator.

De kaartverkoop van festival Cinedans is begonnen. Op 11 maart vertoont Eye de klassieker Der Himmel über Berlin van Wim Wenders met in de hoofdrol de vorige week overleden acteur Bruno Ganz.

Première Mid90s van Jonah Hill
Acteur Jonah Hill (The Wolf of Wall Street, Moneyball) maakt zijn regiedebuut met deze opzettelijk rafelige coming-of-agefilm. De 13-jarige Stevie sluit zich aan bij een groep skateboarders. Een op 16mm gedraaide tijdcapsule.
Lees meer

Première Retrospekt van Esther Rots
Esther Rots’ tweede speelfilm beleefde zijn wereldpremière tijdens het Toronto International Film Festival. Woensdagavond met Q&A. beeldend … indringend…Als kijker raak je emotioneel overdonderd… (De Filmkrant).
Lees meer

Première documentaire Schapenheld
Schaapsherder Stijn wordt gedwongen te innoveren in een wereld die haaks staat op zijn idealen. Een sage waarvan regisseur Ton van Zantvoort de fotogenieke, de komische en de tragische kanten weet vast te leggen. (De Filmkrant)
Lees meer

Eyeshadow: Blood Simple & Kitchenette
Eyeshadow presenteert elke maand moderne klassiekers, met na afloop live optredens. Zaterdagavond Blood Simple uit 1984 (4K-restauratie) van Ethan & Joel Coen, met een optreden van Kitchenette. Inleiding Ronald Simons (Eye).
Lees meer

Restored & Unseen: Pather Panchali
In de nieuwe reeks Restored & Unseen – over gerestaureerde klassiekers en herontdekte films die een nieuw publiek verdienen – de Indiaase klassieker van Satyajit Ray. Inleiding: Leo van Hee (programmeur Eye).
Lees meer

Voorpremière Het Pärt Gevoel met Q&A
Musici, kunstenaars en een techno-componist zijn op zoek naar ‘het Pärt Gevoel’, over de componist Arvo Pärt, de meest gevierde componist van onze tijd. Met Q&A met regisseur Paul Hegeman o.l.v. Maarten Walraven.
Lees meer

Klassieker Bonnie and Clyde
Gedigitaliseerde klassieker van Arthur Penn uit 1967. Warren Beatty en Faye Dunaway geven gestalte aan het glamoureuze gangsterduo Bonnie Parker en Clyde Barrow. Winnaar van twee Oscars. Tijdelijke import.
Lees meer