EYE ontvangt BankGiro Loterij bijdrage voor ‘De schatkamer’

Tijdens het Goed Geld Gala op 12 februari ontving Eye-directeur Sandra den Hamer een cheque ter waarde van €602.000 van de BankGiro Loterij. Met deze bijdrage kan Eye films uit de 50.000 tellende collectie digitaliseren om vervolgens door het hele land te tonen op schermen op pleinen, stations en in winkelcentra.

Met deze Schatkamer wordt de rijkdom aan filmbeelden uit de Eye-collectie eindelijk gepresenteerd aan een zo breed mogelijk publiek. Iedere drie minuten komt een ‘filmjuweel’ voorbij op 50 grote digitale schermen in stations en winkelcentra die vier miljoen mensen per week bereiken.

Dit verrast de argeloze passant, zet hem of haar misschien op het verkeerde been en maakt nieuwsgierig. Zo komen mensen in aanraking met onverwachte beelden uit de tijd dat film nog een groot avontuur was. Hoe zag Nederland er honderd jaar geleden uit? Hoe zagen pleinen, straten, fabrieken en grachten eruit in Monnickendam, Amerongen, Sneek, Arnhem en Helmond? De beelden zijn verder afkomstig uit de Desmet-collectie, met unieke speelfilms, reisfilms, reclames en bioscoopjournaals, bijgeschreven in UNESCO’s Memory of the World Register. Hiervoor wordt een extra aantal oude en kwetsbare films uit de omvangrijke Eye-collectie gerestaureerd en gedigitaliseerd.

Thuis kan men de films bekijken in de online schatkamer die door Eye-curatoren wordt gevuld. Iedereen kan er grasduinen in de steeds groter wordende online filmkluizen van Eye en historische films bekijken die nergens anders te zien zijn.

Deze extra bijdrage is mede mogelijk gemaakt door alle deelnemers van de BankGiro Loterij.

Bron: EYE