Goldie van Sam de Jong opent Movies that Matter Festival 2019

Goldie, de nieuwe film van Sam de Jong, opent op vrijdag 22 maart het Movies that Matter Festival. De Nederlandse regisseur brak in 2015 door met zijn veelgeprezen debuutfilm Prins.

De kleurrijke openingsfilm vertelt het verhaal van Goldie, een eigenwijze New Yorkse tiener die ervan droomt beroemd te worden. Ondertussen doet ze er alles aan om haar twee jonge zusjes uit handen te houden van overheidsinstanties. Met een flinke dosis glamour toont de film de rauwe realiteit van een meisje met weinig mogelijkheden, maar des te meer kracht, bravoure en doorzettingsvermogen. Goldie gaat op 10 februari in wereldpremière tijdens de Berlinale.

Het jaarlijkse film- en debatfestival Movies that Matter vindt in 2019 plaats van vrijdag 22 tot en met zaterdag 30 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag. Het volledige programma staat eind februari online en de kaartverkoop start op 7 maart.

Over Goldie
Goldie is een ster… nou ja, misschien nog niet helemaal, maar in ieder geval is ze dat wel in de ogen van haar jonge zusjes Sherrie en Supreme. Als het aan hen ligt, duurt het niet heel lang voordat de rest van de wereld haar kent. Goldie wacht alleen nog op haar kans voor een doorbraak. In de tussentijd is het haar missie haar zusjes uit handen van overheidsinstanties te houden. Hun moeder is opgepakt en de meisjes zijn minderjarig, waardoor ze eigenlijk uit huis geplaatst moeten worden. Maar dat is voor Goldie geen optie. Met de vele obstakels op haar pad is het voor de ambitieuze tiener niet makkelijk om haar dromen te verwezenlijken, maar ze weigert op te geven. Een film vol kracht, attitude en optimisme, die tegelijkertijd een realistisch beeld schetst van de rauwe werkelijkheid van kansarme kinderen in achterstandswijken in de Verenigde Staten.

Over Sam de Jong
Sam de Jong is een van de meest talentvolle Nederlandse regisseurs. In 2012 studeerde hij af aan de filmacademie met Magnesium, die bekroond werd met onder andere de Tuschinski Award en geselecteerd werd voor het Sundance Filmfestival. Zijn eerste speelfilm Prins ging in wereldpremière op de Berlinale in 2015 en kreeg lovende kritieken. De Jong maakt daarnaast korte films, commercials en videoclips. Goldie is zijn eerste Amerikaanse speelfilm.

Over het Movies that Matter Festival
Het Movies that Matter Festival in Den Haag is hét internationale festival over mensenrechten en een duurzame samenleving in de stad van vrede en recht, met negen dagen lang speelfilms, documentaires, debat, muziek en meer.

Het festival kent drie competitieprogramma’s. Activist gaat over mensenrechtenverdedigers, in samenwerking met Amnesty International. Camera Justitia zoomt in op onder meer het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Dutch Movies Matter, toont speelfilms en documentaires van geëngageerde Nederlandse filmmakers.

Naast de filmcompetities kent het Movies that Matter Festival een aantal themaprogramma’s zoals Save The Planet over duurzaamheid, On the Move over migratie en specials als Weapon of Choice, de keuzefilms van een aantal prominente Nederlanders, en een door het publiek samengestelde selectie Chosen by YOU.