Deze week in EYE

Het wonder van Le Petit Prince
Na de bijbel is Le petit prince van Antoine de Saint-Exupéry het meest vertaalde boek ter wereld; zo verscheen De Saint-Exupéry’s vertelling zowel in het Sami, de taal van de Lappen, het Tamazight, dat wordt gesproken op de woestijnvlaktes van de Sahara, en het Nawat, een inheemse, bijna uitgestorven taal in El Salvador. Marjoleine Boonstra onderzoekt in Het wonder van Le Petit Prince waarom mensen wereldwijd juist dit boek kiezen om hun bedreigde talen en culturen in leven te houden.
Lees meer

Première No Date, No Signature
In het Iraanse No Date, No Signature zorgt het mysterie rond de doodsoorzaak van een bekende van de lijkschouwer voor oplopende spanning. Winnaar van twee Venice Horizons Awards (filmfestival Venetië).
Lees meer

Première Donbass
Sergei Loznitsa’s Donbass vormt een ‘praktische handleiding’ voor het overleven in het Oost-Oekraïense Donbass. In Cannes won Loznitsa de Un Certain Regard-prijs voor Beste Regisseur.
Lees meer

Première Ernest & Célestine Winterpret
In vier korte verhalen zien we hoe beer Ernest en weesmuis Célestine zich voorbereiden op de winter. Gans Bibi moet leren vliegen voor de grote trek, en er moeten koekjes gebakken worden voor de winterslaap van Ernest.
Lees meer

Eric de Kuyper weekend
Ode aan de man die, met wijlen directeur Hoos Blotkamp en programmeur Peter Delpeut, de ramen van het Filmmuseum opengooide. Met een Cinema Concert-voorstelling, Akermans La captive en De Kuypers films. ‘Een welverdiende hommage aan een levende filmlegende’, noemt directeur Sandra de Hamer het programma rond Eric de Kuyper.
Lees meer

Jan Švankmajer: Lesson Faust
Švankmajer werpt zich in Lesson Faust op de Faust-mythe, die hij van een hedendaagse interpretatie voorziet. Vertoning bij de tentoonstelling Jan Švankmajer – The Alchemical Wedding.
Lees meer

Restored & Unseen: Ladri di biciclette
Maandagavond presenteert Giovanna Fossati (Chief Curator Eye) de fraaie 4K-restauratie van Vittorio de Sica’s neorealistische klassieker. Vader en zoon gaan in de straten van Rome op zoek naar de dief van vaders fiets.
Lees meer

Binnenkort: VR Das Totale Tanz Theater
Waan je tussen de dansers op een kolossale Bauhaus toren. Van 5 tot en met 13 maart is de fenomenale VR-installatie Das Totale Tanz Theater te ervaren in Eye als onderdeel van Xtended.
Lees meer

Vacatures bij Eye
Er staan enkele vacatures open bij Eye. Zo zijn we onder meer op zoek naar twee marketingmanagers. Ben je een gedreven marketeer en ligt je hart bij de culturele sector? Reageer uiterlijk 18 februari.
Lees meer