Feestelijke opmaat naar het CinemAsia Film Festival: Lunar New Year programma

In de aanloop naar het CinemAsia Film Festival omarmt CinemAsia de Aziatische traditie en viert het nieuwe maanjaar. In Azië kent dit feest vele gezichten. Zo wordt o.a. in Japan, waar in 1873 de westerse zonnekalender ingevoerd werd, op sommige plekken nog steeds het Lunar New Year, Ryukyuan, gevierd. CinemAsia organiseert op 10 februari haar eigen Lunar New Year evenement in samenwerking met filmtheater Kriterion in Amsterdam. Het wordt een avondvullend programma met de sneak preview en Nederlandse première van de Koreaanse film Little Forest, video-art van opkomend kunstenaar Louis Hothothot, culinair Koreaans genot en een afterparty.

Lunar New Year zondag 10 februari @Filmtheater Kriterion, Roetersstraat 170, 1018 WE Amsterdam

18:00 –18:10 Opening tentoonstelling Square 1 van de Chinese kunstenaar Louis HotHotHot
18:00 – 22:00 Korean Kitchen biedt authentieke Koreaanse keuken
19:30 – 21:15 Introductie en vertoning van de Koreaanse film Little Forest
21:15 – 23:00 Afterparty met DJ Tjobo Kho

Het programma

Square 1 videokunst van Louis Hothothot (Yi Liu) @Kriterion van 10 februari t/m 10 maart
Onderzoekt de uiting van macht in de openbare ruimte. Op Europese pleinen staan vaak standbeelden van militaire legenden of leden van koningshuizen. Deze fungeren als uitingen van de staatsmacht. Zij reproduceren de officiële geschiedenis in de publieke ruimte officieel en appelleren zo o.a. aan een gevoel van collectieve verbondenheid. Voor dit werk gebruikt multimedia artiest, curator en designer Louis Hothothot (China 1986) fotografie en video. Hij studeerde aan de China Central Academy of Fine Art (2008) in Beijing, het Dutch Art Institute (2014) en de Nederlandse Filmacademie (2015-2017). Onlangs won hij het 3Package Deal Young Talent 2018-2019 in Nederland. De thema’s die zijn werk bepalen zijn ‚identity and politics’ en ‚expanding cinema‘.

Little Forest (Korea | 2018) van Yim Soon-rye
Deze film is gebaseerd op de gelijknamige populaire Japanse manga en de 4-delige TV-serie.
Yim Soon-rye is één van de (n.v.d.r.: weinige) toonaangevende vrouwelijke regisseurs van de Koreaanse New Wave-cinema. Met Little Forest verfilmt zij de gelijknamige Japanse manga van Daisuke Igarashi.
Hye-won (Kim Tae-ri, The Handmaiden) faalt voor haar examen aan de Universiteit van Seoul en keert zonder een echt perspectief terug naar het platteland waar zij geboren is. De film begeleidt haar gedurende vier seizoenen waarin zij haar eigen gewassen zaait en oogst, haar oude vrienden terugvindt en zich in het koken van gerechten stort, die haar aan haar moeder herinneren. De film is een heilzame reis met schitterende beelden van het Koreaanse platteland en smaakvol gearrangeerd comfort food. Als ‚één van de elf beste films van het jaar‘ volgens de Korean Association of Film Critics biedt dit wonderbaarlijk therapeutische drama over het plattelandsleven, koken en zelfontplooiing ook overheerlijke recepten waar je van gaat watertanden.

Bron: CinemAsia