Deze week in EYE

Deze week presenteert Eye twee premières van films die ook op het IFFR succesvol werden ontvangen, Le livre d’image van Jean-Luc Godard en Climax van Gaspar Noé.

In Le livre d’image verpakt de 88-jarige Godard maatschappijkritiek in lucide beeld- en tekstcollages – donderdag leidt Dana Linssen (NRC, De Filmkrant) de film in. Climax – stijf uitverkocht op het IFFR – is een overdonderend portret van een groep dansers tijdens een LSD-trip. De aanvankelijke saamhorigheid lost op in een psychedelische meltdown.

Het allerbeste én allerslechtste ineen van het festival zie je aankomende zondag op De Dag van de Dwarse Film in Eye.

Premières Le livre d’image en Climax
Jean-Luc Godards filmessay Le livre d’image en Gaspar Noés veelbesproken dansfilm Climax zijn nu te zien. Dana Linssen voorziet Godards nieuwste film – alleen op IFFR en in Eye te zien – donderdag van een inleiding.

Twee Hollywoodklassiekers
Nog altijd indrukwekkend: Dustin Hoffman als verliefde student in The Graduate (te zien in 4K-restauratie). Op 2 februari bevindt Bill Murray zich traditiegetrouw in een professionele nachtmerrie in Groundhog Day.

João en het mes met dvd presentatie
George Sluizers visueel verbluffende speelfilmdebuut João en het mes is zaterdag te zien in een nieuwe 4K-restauratie. Deze middag wordt ook de dvd-box met verzameld werk gepresenteerd i.a.v. zijn vrouw en dochter.

Jan Švankmajer: Little Otík
De natuur heeft de Horaks een eigen kind ontzegd. Op een dag graaft de heer Horak in de tuin een boomstronk op die eruit ziet als een klein kind. Vertoning bij de tentoonstelling over de surrealistische animator.

In memoriam: Dušan Makavejev
Zondagavond: W.R. Misterije Organizma van Dušan Makavejev, een ode ode aan de radicale Oostenrijkse psychiater Wilhelm Reich. De in Joegoslavië geboren regisseur Makavejev overleed 25 januari jl.

Eye on Art: Gianikian & Ricci Lucchi
Een avond over het werk van het kunstenaarsduo Yervant Gianikian en Angela Ricci Lucchi. Introductie door Eye-curator Mark-Paul Meyer en vertoning van I diari di Angela – Noi due cineasti. De voertaal is Engels.

Binnenkort: Eric de Kuyper
Eerbetoon aan een erudiet filmdocent, schrijver en programmeur. Eye heeft zes van De Kuypers films gerestaureerd; van 8-10 februari zijn ze te zien in het programma rond de oud-Filmmuseum-adjunct-directeur.

Bron: EYE