Nederlandse premieres op IFFR (deel 3)

Veel Nederlandse films gaan tijdens het IFFR in première! We lichten er hier vier uit: God only knows van Mijke de Jong, Nocturne van Victor van der Valk, Miel-Emile van Peter van Houten en Inner Landscape van Frank Scheffer. (Zie ook deel 1 en deel 2)

God only knows

Mijke de Jong (1959, Nederland) regisseert televisiedrama, speelfilms, korte films, documentaires en theaterstukken. Haar films wonnen verschillende prijzen, waaronder een Gouden Kalf in 1997 voor de vijf actrices van Broos. Haar werk is over de hele wereld vertoond, onder meer op de filmfestivals van Berlijn en Locarno. Op het IFFR is de wereldpremière van God only knows.

Nadat de depressieve onderzoeksjournalist Thomas (57) op Witte Donderdag in een vlaag van wanhoop in een gracht is gesprongen, schiet zijn grote zus Doris onmiddellijk te hulp om de crisissituatie te verlichten. Als zij even niet bezig is met het organiseren van hulp aan vluchtelingen, staat zij permanent klaar voor haar broertje. Maar hun jongere zus Hannah, die goed aan de weg timmert als fotograaf, denkt dat het voor iedereen beter zou zijn als Thomas professionele hulp zou accepteren.

In fragmenten uit oude brieven klinkt de diepe en emotionele band door die tussen Doris, Thomas en Hannah bestaat, maar wanneer ze samen zijn liggen conflicten voortdurend op de loer. Hun interactie, die in de dagen erna steeds explosiever wordt, is venijnig en hartverwarmend, pijnlijk en grappig tegelijk. Onder dit alles sluimert hun christelijke opvoeding, met waarden als opoffering, naastenliefde, lijden en schuld, die in de passietijd onvermijdelijk de kop opsteken.

Tickets en info: IFFR.com

Nocturne

Viktor van der Valk (1987, IJsland) regisseerde Wegloos (2011) tijdens zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). De korte film werd geselecteerd voor de Debuut Competitie op het Nederlands Film Festival. Na drie jaar stapte hij over naar de Film Academie Amsterdam. Daar regisseerde hij de korte films Steen (2016) en Onno de onwetende (2014). Zijn eerste speelfilm Nocturne gaat in première op IFFR 2019. Viktors broer, acteur Vincent van der Valk, speelt de hoofdrol.

In Onno de onwetende, de zeer geprezen afstudeerfilm van de makers, rende de hoofdpersoon door zijn leven, wanhopig op zoek naar de oorzaak van zijn onbehagen. Vier jaar later is dat zoeken in het eigenzinnige Nocturne nog steeds niet tot bedaren gekomen. Nu is het Alex, een ambitieuze, debuterende filmmaker, die greep probeert te krijgen op zijn werk. De tijd dringt. Producenten hijgen in zijn nek. De crew bestookt hem met vragen. Deze nacht is het erop of eronder.

Heen en weer geslingerd tussen zijn project, zijn weggelopen geliefde en zijn zieke moeder, lijkt Alex zich steeds meer in een spookachtige en wild poëtische film noir te bewegen. Het pistool! De gekwelde blik! De dramatische muziek! De dwingende close-up! Moet Alex kiezen tussen liefde of ambitie, realiteit of kunst? Zijn we getuige van een poging om een geest in beweging te filmen? Of is dit het scheppingsproces van de film waar we nu naar kijken?

Tickets en info: IFFR.com

Miel-Emile

Peter van Houten (1951, Nederland) is onafhankelijk cineast. Hij studeerde schilderkunst aan de kunstacademies van Breda en Tilburg en volgde daarna een opleiding fotografie aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. In 2001 ging op IFFR zijn eerste speelfilm The Exposition of Anna Zharkov in wereldpremière. Hij maakt zowel korte als lange films en creatieve documentaires. Tevens werkt hij voor al zijn films als scenarist, cameraman, editor en producent. In 1990 richtte Van Houten het productiebedrijf AnnaZharkovFilm op.

Over Miel-Emile: De Nederlandse kunstenaar Pierre Raaijmakers kocht na de Tweede Wereldoorlog een huis in de Franse Pyreneeën, waar hij met zijn Vlaamse vrouw ging wonen. Twaalf kinderen telde het gezin; over de oudste zoon maakte Peter van Houten de film La vie de Jean-Marie, in 2015 een publiekslieveling op IFFR. Nadat hij zes jaar met Jean-Marie had opgetrokken, richtte Van Houten zijn camera op diens broer Emile. Ook hij woont nog altijd bij de berg Cabrils.

Emile, ook wel Miel genoemd, had van alle kinderen misschien wel het meest last van zijn dictatoriale vader. Op zijn geheel eigen, uiterst geduldige en liefdevolle manier laat Van Houten de filosofisch ingestelde, bijna 80-jarige Emile zijn verhaal doen. Eén ding weet Emile zeker: zonder zijn moeder was zijn jeugd de hel op aarde geweest. De brieven van zijn moeder, in de film voorgelezen door een kleindochter, geven een inkijkje in een akelig armoedig, emotioneel kil bestaan.

Tickets en info: IFFR.com

Inner Landscape

Documentaire over de totstandkoming van de kameropera Si Fan, die in 2015 voor het Nieuw Ensemble werd gecomponeerd door de Chinese componist Guo Wenjing. In Si Fan (‘liefdesverlangen’) combineert Guo de traditionele opera van zijn geboortestreek Sichuan met zijn eigen muziek. “Ik denk niet na bij het componeren, maar volg mijn hart”, vertelt Guo tegen Ed Spanjaard, de chef-dirigent van het Nieuw Ensemble, die hem in China komt opzoeken om ingewijd te worden in de geheimen van de Sichuaanse opera. Ook Shen Tiemei, sterzangeres van de Sichuan-opera, komt aan het woord in deze zeer zorgvuldige film over de verschillen tussen Oost en West, en traditie en de moderne tijd.

Inner Landscape is het tweede deel van een vierluik, waarvan het eerste deel Gozaran – Time Passing, over de Iraanse componist Nader Mashayekhi, in 2011 op het IDFA in première ging. In 2015 maakte regisseur/producent Frank Scheffer reeds een ‘work in progress’ onder dezelfde naam.  Met live Chinese opera op vrijdag 1 februari.

Frank Scheffer (1956, Nederland) studeerde in 1982 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Daarvoor bezocht hij de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en volgde hij lessen in experimentele film bij Frans Zwartjes. Scheffer heeft een lange staat van dienst als maker van experimentele documentaires over muzikale grootheden van de twintigste eeuw. Speciaal voor de 40ste editie van IFFR maakte hij de creatieve documentaire Tiger Eyes (2011). De bekroonde filmmaker is de oprichter van Allegri Film Company, een productiebedrijf gespecialiseerd in muziek- en kunstdocumentaires.

Tickets en info: IFFR.com

Lees meer over deze en andere Nederlandse producties op het IFFR in de nieuwe SEE.nl

De volledige lijst Nederlandse producties en co-producties die geselecteerd zijn voor het IFFR vin dje bij het N