Deze week in EYE

Via Eyefilm.nl
15 januari 2019

De taal die je spreekt vormt de neerslag van de manier waarop je tegen de wereld aankijkt. Als een taal uitsterft verdwijnt een unieke visie op het leven en gaan herinneringen voor altijd verloren. Dit onrustbarende gegeven is het vertrekpunt van I Dream in Another Language. De veelbekroonde nieuwe film van de Mexicaanse regisseur Ernesto Contreras is vanaf deze week in Eye te zien. Vanavond verzorgt regisseur Tsai Ming-liang de inleiding bij zijn film Visage. Bij de première van Tsai’s eerste VR-film The Deserted zijn alle eerdere films van de Taiwanese regisseur te zien in Eye.

Première I Dream in Another Language
Linguïst Martin reist naar een dorpje in de Mexicaanse jungle om een bijna verdwenen taal te bestuderen en vast te leggen. Regisseur Contreras laat zijn acteurs in een niet bestaande, geheel nieuwe taal spreken.

Inleiding door Tsai Ming-liang
Vanavond verzorgt Tsai zelf de inleiding bij Visage. Verder te zien in het Tsai Ming-liang retrospectief, naar aanleiding van zijn VR film The Deserted: I Don’t Want to Sleep Alone, Stray Dogs, Journey to the West en meer.

Jan Švankmajer Specials
Filmprogramma bij de tentoonstelling: donderdagavond Lesson Faust; dinsdag vertelt filmkenner Jan Doense over dromen en obsessies in de kunst van Jan Švankmajer met aansluitend Conspirators of Pleasure.

Cinema Egzotik: Enzo Castellari Night
Na tien jaar aandacht voor film buiten de perken volgt het afscheid van Cinema Egzotik, met een hommage aan Enzo Castellari, man van spaghettiwesterns en snoeiharde Italiaanse misdaadfilms. Castellari is zelf aanwezig.

Tweede editie _underscore_
_underscore_ is een gloednieuwe samenwerking tussen RE:VIVE, The Rest is Noise en Eye. Raphael Vanoli, Laura Agnusdei en Tammo Hesselink, componisten van elektronische muziek, buigen zich over de stille film.

6th Shortcutz Amsterdam Annual Awards
Eregasten van de zesde editie van deze bijzondere prijsuitreiking zijn producent Jan Harlan (The Shining, Eyes Wide Shut), regisseur Sacha Polak (Dirty God, Zurich, Hemel) en visueel kunstenaar Erwin Olaf.

Voorpremière Werk ohne Autor
Maandagavond vindt de voorpremière plaats van Werk ohne Autor. Florian Henckel von Donnersmarck (Das Leben der Anderen) baseerde de film op het levensverhaal van kunstenaar Gerhard Richter.

Meer info en kaartjes: Eyefilm.nl