Cinema Junior realiseringsbijdragen voor Vliegende Vissen Verdrinken Niet en Captain Nova

Persbericht van Filmfonds.nl
10 januari 2019

VPRO, NTR, CoBO en het Nederlands Filmfonds hebben de jeugdspeelfilms Vliegende Vissen Verdrinken Niet en Captain Nova geselecteerd voor een gezamenlijke realiseringsbijdrage voor beide van ca. €1.000.000 in het kader van het samenwerkingsproject Cinema Junior. De Nederlands Belgische coproductie Vliegende Vissen Verdrinken Niet is het schrijfdebuut van Esther Duysker en de tweede speelfilm van Eché Janga (Helium 2012). De Nederlandse science fiction jeugdfilm Captain Nova is het regiedebuut van Maurice Trouwborst, geschreven door scenarist Lotte Tabbers (o.a. De Boskampi’s 2015).

Vliegende Vissen Verdrinken Niet
Scenario: Esther Duysker en Eché Janga
Regie: Eché Janga
Productie: Keplerfilm in coproductie met Minds Meet (BE)
Omroep: NTR
Logline: Kenza (11) woont met haar vader Ouira, haar opa Weljo en zwerfhond Cajun in een huisje op een autosloperij. De twee mannen in haar leven zijn elkaars botsende tegenpolen: haar vader is politieagent en een rationele man, terwijl haar opa zich het liefst in de spirituele wereld uit de geschiedenis van de eilanden begeeft. Kenza balanceert tussen deze twee werelden in, tot het verdriet over verlies van dierbaren haar ogen opent en ze zich openstelt voor de mystieke, troostende tradities van haar opa. Hierin moet ze haar eigen weg leren vinden.

Captain Nova
Scenario: Lotte Tabbers
Regie: Maurice Trouwborst
Productie: Keplerfilm in coproductie met Proton Cinema (HU)
Omroep: VPRO
Logline: In 2045 is de aarde er zo slecht aan toe dat gevechtspiloot Nova (35) de opdracht krijgt terug te reizen naar het jaar 2020 en een desastreuze milieuramp te voorkomen. Doordat Nova als bijwerking van het tijdreizen de gedaante van haar elfjarige zelf heeft gekregen neemt niemand haar serieus. Behalve Alex, een probleemtiener die ze ontmoet in een politiecel. Lukt het Nova en Alex alsnog om de wereld te redden?

De samenwerkende partners van Cinema Junior zochten naar originele, eigentijdse en (inter)nationaal aansprekende verhalen voor kinderen, verteld in een krachtige en cinematografische beeldtaal. Cinema Junior is een samenwerkingsproject van het Filmfonds, VPRO, NTR en CoBO met als doel de ontwikkeling, realisering en distributie van onderscheidende, originele speelfilms van hoge cinematografische kwaliteit. Eerdere films die via Cinema Junior tot stand kwamen zijn Knetter (2005), Don (2006), Kikkerdril (2009), De Indiaan (2009), Kauwboy (2012) en Brammetje Baas (2012).

Op 27 augustus 2019 is de volgende deadline voor Cinema Junior. Klik hier voor meer informatie.

Beeld: artwork Captain Nova