Jan Nijland Zilveren Roos voor Holland Film Nieuws

Persbericht van Jan Nijland Zilveren Roos
10 januari 2019

Jan Nijland Zilveren Roos voor Holland Film Nieuws
– Oxville Cinema ontvangt het Jan Nijland Zilveren Roosje –

Vorige week is tijdens de nieuwjaarsreceptie van Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters in Pathé Tuschinski de Jan Nijland Zilveren Roos uitgereikt aan Riet Zegers en Jeroen Huijsdens van Stichting Holland Film Nieuws. Bij deze jaarlijkse prijs voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje en een geldbedrag van vijfduizend euro, ging naar Carlo Dias, Aydin Dehzad en Bas Broertjes van Stichting Oxville.

Van 1960 tot 1990 werd de Zilveren Roos toegekend aan onder anderen Charlie Chaplin, Bert Haanstra, Robbert Wijsmuller en Jan Nijland. De stichting Jan Nijland Zilveren Roos heeft de prijs in 2013 nieuw leven ingeblazen en reikt sindsdien jaarlijks de Zilveren Roos uit aan ‘een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om ‘de bioscoop’ via film (of andere cultuuruitingen) onder ieders aandacht te brengen’. Ook het Zilveren Roosje wordt jaarlijks uitgereikt.

Stichting Holland Film Nieuws – Riet Zegers en Jeroen Huijsdens
Bestuursvoorzitter Mario Bruna reikte vanmiddag de Jan Nijland Zilveren Roos 2018 uit aan Riet Zegers en Jeroen Huijsdens. Uit het juryrapport: “Binnen iedere sector van de samenleving is nieuwsvoorziening en onderlinge communicatie van groot belang. Dat gebeurt via kranten, tijdschriften, tv, internet en talloze verenigingsbladen. Eind 1993 ging het blad FILM, tot dan toe het ‘officiële orgaan’ van de toenmalige Bioscoopbond, ter ziele. Maar zie, na welgeteld 1 jaar zag in samenwerking met de Marketing Commissie van de nieuwe Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (de NFC) een nieuw zelfstandig blad het licht. Uit het voorwoord in het 1e nummer door NFC-voorzitter Robbert Wijsmuller, blijkt dat de NFC behoefte had aan een brancheblad met informatie, achtergronden en wetenswaardigheden, anders dan een summiere nieuwsbrief.

Holland Film Nieuws viert in 2019 haar 25-jarig bestaan. De 5 initiatiefnemers Ad Weststrate, Riet Zegers, Anne Marie van Vollenhoven, Frank van der Putte en Jeroen Huijsdens hebben gelijk gehad. Holland Film Nieuws is uitgegroeid tot een lezenswaardig blad en website met nieuws en informatie voor allen die werkzaam zijn in de filmsector. Holland Film Nieuws wordt daarin gesteund door vele personen en bedrijven uit de sector die het collectief belang daarvan inzien. De Zilveren Roos 2018 gaat naar Stichting Holland Film Land, in de persoon van founder/uitgever Riet Zegers en founder/redacteur Jeroen Huijsdens.”

Stichting Oxville – Carlo Dias, Aydin Dehzad en Bas Broertjes
Het Jan Nijland Zilveren Roosje is toegekend aan de Stichting Oxville en haar founders Carlo Dias, Aydin Dehzad en Bas Broertjes. Het juryrapport: “Dit trio is ieder afzonderlijk al een decennium actief in zowel filmdistributie als filmproductie. Toen zij elkaar in 2016 ontmoetten op het filmfestival van Cannes, kwamen ze achter een gezamenlijk gemis. Film lééft in Amsterdam, maar in hun buurt – Nieuw-West – konden ze niet naar de bioscoop. Ze besloten het heft in eigen handen te nemen. Zij zien met het realiseren van een nieuwe bioscoop een uitgelezen kans om hun passie voor film over te brengen op Nieuw-West. Samen met haar bewoners willen zij op wijkniveau een community opbouwen van filmliefhebbers. Het filmaanbod willen zij zo breed mogelijk opzetten zodat iedereen – van jong tot oud – bediend kan worden. Van arthouse tot blockbusters. In Oxville Cinema. Het Zilveren Roosje 2018 gaat naar Stichting Oxville en haar founders Carlo Dias, Aydin Dehzad en Bas Broertjes.”

Het bestuu rvan de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award bestaat uit Mario Bruna (voorzitter), Jaap Dierkens Schuttevaer en Gulian Nolthenius. De jury, ingesteld door het bestuur en aangewezen door Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, bestaat uit Winnie Sorgdrager, Sandra den Hamer en Michael Lambrechtsen.

Jan Nijland (1919-1998) vervulde als bioscoopondernemer en bestuurder een belangrijke rol in de Nederlandse bioscoopwereld. Van 1972 tot 1982 was hij voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond. Ook op charitatief gebied was Jan Nijland actief. Zo was hij onder meer voorzitter van Stichting Bio Kinderrevalidatie. In 1978 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1982, bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, kreeg hij de Zilveren Roos uitgereikt.

Winnaars van de Jan Nijland Zilveren Roos
2017: Lauge Nielsen
2016: Gerben Kuipers
2015: Tim Kuik
2014: Ron Sterk
2013: Joachim Wolff
2012: Ad Weststrate

Winnaars van het Jan Nijland Zilveren Roosje
2017: Dana Linssen
2016: Jan de Vries en Frank Groot
2015: Niels Büller en Thomas Hosman
2014: Kadir Selçuk en Alex Rutten
2013: Joep Caubo
2012: Frits Nieuwenhuizen

Op de foto: Winnaars Zilveren Roos, v.l.n.r. Jeroen Huijsdens en Riet Zegers