18 januari: Laatste Cinema Egzotik

18 januari is de laatste Cinema Egzotik filmavond in Eye. Het maandelijkse filmprogramma, waarin programmeur Ronald Simons en Martin Koolhoven aandacht vroegen voor vreemde en obscure pareltjes uit de filmgeschiedenis stopt na tien jaar. Koolhoven krijgt een nieuw programma bij Eye. De maker van Brimstone en Oorlogswinter zal elke maand een avond vertellen over films en oude scènes en trailers vertonen. De eerste editie van De Keuze van Koolhoven is eind maart.

De laatste Cinema Egzotik belooft een spektakelstuk te worden. De avond is een hommage aan Enzo G. Castellari, man van spaghettiwesterns en snoeiharde Italiaanse misdaadfilms. Met een double bill van Castellari’s Inglorious Bastards (1978) en Street Law (1974) opende Cinema Egzotik januari 2009 de deuren in OT 301, het gebouw van de voormalige Filmacademie in Amsterdam. Tien jaar later is er pionierswerk verricht en is er meer dan ooit aandacht voor de vuige, obscure en vergeten kanten van de cinema. Reden genoeg om een van de protagonisten naar voren te halen, Enzo G. Castellari, die deze avond zijn opwachting maakt in Eye.

Ondertussen blikken Koolhoven en Simons terug op tien jaar slecht gehumeurde zombies, bloedarme vampieren, surrealistisch gemorfte storylines en spaghetti-shoot-outs in de ongetemde Spaanse zon, omringd door felgekleurde gialli, fantasy en dystopische sciencefiction. Ronald Simons over de Castellari-avond: ‘De genrecinema kent vele helden en heldinnen, maar versatiele veelfilmers als Castellari zijn dun gezaaid. De inmiddels tachtigjarige Italiaan regisseerde westerns, avonturenfilms, poliziotteschi en postapocalyptische films met een bewonderenswaardige bravoure, waar Martin en ik dol op zijn. Vanavond een harde politiefilm met de coolste Italiaanse acteur aller tijden: Franco Nero plus daarna een speciale verrassingsfilm van Castellari.’

Meer informatie en kaarten: Eye Cinema Egzotik