Deze week in EYE

We maakten tijdelijk een speciale VR-bioscoop, voor The Deserted van de gelauwerde Taiwanese regisseur Tsai Ming-liang. 55 minuten 360-graden cinema is een overrompelende ervaring in de Xtended reeks. De regisseur en zijn vaste acteur Lee Kang-sheng komen zelf ook naar Eye. Er is een retrospectief van zijn eerdere films en Tsai geeft een masterclass en verschillende Q&A’s. Van Tsai’s vroegste drie films brengt Eye gerestaureerde prints in de landelijke theaters.

Ook zijn Carry Tefsen en Hugo Metsers II te gast voor de langverwachte vertoning van het gerestaureerde Blue Movie. Hiermee lanceert Eye een nieuwe reeks, Restored & Unseen, waarin gerestaureerde klassiekers en herontdekte films die een nieuw publiek verdienen centraal gesteld worden.

Xtended: The Deserted
De eerste Chinees gesproken virtual reality-film werd geselecteerd voor de prestigieuze VR-sectie van het filmfestival van Venetië. Een betoverende contemplatie over het leven en geesten en dromen uit het verleden.

Retrospectief Tsai Ming-liang
Rebels of the Neon God, Vive l’amour en The River, Tsai’s eerste speelfilms, worden door Eye landelijk opnieuw uitgebracht. Alle films van Tsai Ming-liang zijn tot en met 30 januari in Eye te zien.

Masterclass en Q&A’s
Tijdens het openingsweekend van The Deserted en het Tsai Ming-liang-retrospectief zijn de regisseur en zijn vaste acteur Lee Kang-sheng aanwezig voor meerdere Q&A’s; zaterdag 12 januari verzorgt Tsai een masterclass.

Première The House That Jack Built
Lars Von Trier neemt in The House That Jack Built z’n bad boy-reputatie graag op de hak; de regisseur trekt het genre van de serial-killerfilm all out over the top in een death metal-horrorfinale. Met Matt Dillon en Uma Thurman.

Restored & Unseen: Blue Movie
In de nieuwe reeks Restored & Unseen werpt het filmmuseum nieuw licht op gerestaureerde klassiekers en herontdekte films. Maandag: Verstappens geruchtmakende ‘blootfilm’, met Hugo Metsers II en Carry Tefsen als gast.

Cinema Concert: Der Golem
Gloednieuwe restauratie in 4K van deze klassieker van het expressionisme. Over een oersterke superheld die zich ontpopt tot een Frankensteinachtig monster. Met live muzikale begeleiding door HOT (Het Orgel Trio).

6th Shortcutz Amsterdam Annual Awards
Shortcutz Amsterdam organiseert ieder jaar weer een prijsuitreiking met als doel een nieuwe generatie filmmakers te inspireren. Met Erwin Olaf, producent Jan Harlan en anderen. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

Meer info bij Eyefilm.nl