Deze week bij EYE

EYE begint het jaar feestelijk met maar liefst vier premières: The Favourite van Yorgos Lanthimos (The Lobster, The Killing of a Sacred Deer), An Impossibly Small Object van David Verbeek, Los versos del Olvido en de documentaire Buddy van Heddy Honigmann.

In de tweede week van de kerstvakantie presenteert Eye de familieworkshop FilmPost, mooie filmklassiekers, jeugdfilms en de tentoonstelling Jan Svankmajer – The Alchemical Wedding.

Première The Favourite
In de nieuwe film van Yorgos Lanthimos (The Lobster, The Killing of a Sacred Deer) kan geen vrouw, man, politicus of konijn de ambities van Abigail, koningin Anne’s nieuwe dienstmeisje, dwarsbomen.

Première An Impossibly Small Object
Via een foto van een Nederlandse fotograaf (gespeeld door regisseur David Verbeek, ook in het echt fotograaf) verplaatsen wij ons in het leven van een achtjarig meisje in Taipei. Tussen de twee bestaan parallellen.

Première Los versos del Olvido
Een bejaarde beheerder van een afgelegen mortuarium onderneemt een magische odyssee om een jonge vrouw een fatsoenlijke begrafenis te bezorgen. Krachtige metafoor voor de werking van het geheugen.

Première Buddy
Heddy Honigmann onderzoekt de hechte band tussen mens en dier en vertelt het verhaal van zes honden die speciaal zijn opgeleid om hun baasjes bij te staan in een leven dat niet altijd makkelijk is.

Kerstvakantie voor de jeugd in Eye
Onze tips voor de laatste dagen van de kerstvakantie: Rita & Krokodil 3 (2+), Buurman & Buurman Winterpret (AL), Monky (6+), Cinemini: Mannetje Tak (2+), Fanny & Alexander, The Sound of Music (70mm) en meer.

Švankmajer Special
Speciale avond over surrealisme in het werk van de Tsjechische animator Jan Švankmajer, van wie nu een grote solotentoonstelling is te zien: The Alchemical Wedding, dagelijks van 10:00 tot 19:00.

In memoriam Bertolucci: Novecento
Bernardo Bertolucci overleed op 26 november jl. Eye vertoont zijn historische epos Novecento, met Robert De Niro en Gérard Depardieu. Schitterend gerestaureerde 4K-versie. De film wordt in twee delen vertoond.

Via EYE