Vier Nederlandse films en drie documentaires ondersteund

Persbericht via het Nederlands Film Fonds

21 december 2018
In de vijfde ronde van van 2018 zijn de nieuwe Nederlandse speelfilms De Bezette Stad, Playboy Priester, De Vogelwachter, en Jackie en Oopjen gehonoreerd met een realiseringsbijdrage. Ook aan de documentaires The Waste Land, Sidik en de Panter en Leonie, Actrice en Spionne is een bijdrage toegekend voor realisering.

De Bezette Stad is het nieuwste project van Oscar®winnende regisseur Steve McQueen gebaseerd op het boek Atlas van een bezette stad van Bianca Stigter.
De Bezette Stad (speelfilm)
Regie: Steve McQueen
Scenario: Bianca Stigter
Producent: Family Affair Films in coproductie met Lammas Park (VK)
Logline: Leven in Amsterdam is als het leven met geesten. Het lijkt alsof er twee parallelle werelden zijn. Het verleden is altijd aanwezig.
Realiseringsbijdrage: € 800.000

Playboy Priester draait om Koen Kusters, die als kleine jongen al een droom heeft: Paus worden. Maar om in die positie te komen moet hij liegen, bedriegen en chanteren en raakt hij gaandeweg iedereen kwijt die hem dierbaar is. Het door de werkelijkheid geïnspireerde verhaal over de opkomst en de ondergang van een playboy priester.
Playboy Priester (speelfilm)
Regie: Arne Toonen
Scenario: Thomas van der Ree, Joost Reijmers
Producent: Rinkel Film en Hazazah Pictures in coproductie met Samsa Film (LU) en Cine Cri de Coeur (BE)
Realiseringsbijdrage: € 600.000

De Vogelwachter van Threes Anna vertelt het verhaal van een bioloog die al bijna een halve eeuw moederziel alleen op een eilandje vol vogels ver van de kust woont en werkt. Tot hij het bericht krijgt dat de post wordt opgeheven en hij met pensioen moet. Aan zijn gelukkige bestaan in en met de natuur komt abrupt een einde. De afgedankte vogelwachter weigert echter te gaan en trekt op geheel eigen wijze ten strijde.
De Vogelwachter (speelfilm)
Regie en scenario: Threes Anna
Producent: KeyFilm
Realiseringsbijdrage: € 600.000

In Jackie en Oopjen van Annemarie van de Mond denkt Oopjen in de twaalfjarige Jackie haar verloren gewaande zusje te zien, waarna Rembrandts beroemde schilderij tot leven komt.
Jackie en Oopjen (speelfilm)
Regie: Annemarie van de Mond
Scenario: Myranda Jongeling
Producent: Column Film in coproductie met Fiction Valley
Realiseringsbijdrage: € 506.000

Het gedicht The Waste Land van T. S. Eliot opent een wereld vol onzekerheid. De film is een speurtocht naar het geheim van deze tekst die al bijna honderd jaar de gemoederen bezig houdt. Een filmische reis langs verschillende hoofdpersonen en plekken, verteld in foto’s, stuurt langzaam maar zeker aan op een onontkoombare conclusie…
The Waste Land (documentaire)
Regie en scenario: Chris Teerink
Producent: Doc.Eye Film B.V.
Realiseringsbijdrage: € 130.000

Sidik (40) maakt eenzame tochten door de bergen van Koerdistan, Noord-Irak. Voor Koerden zijn de bergen heilig. Sidik brengt de vernietiging van mens, natuur en dier in kaart en probeert de band tussen mens en berg te herstellen.
Sidik en de Panter (documentaire)
Regie en scenario: Reber Dosky
Producent: Dieptescherpte
Realiseringsbijdrage: € 100.000

Leonie, Actrice en Spionne is een persoonlijke documentaire over Leonie Brandt, een actrice die in de jaren dertig en veertig haar talent gebruikte om een briljante dubbelspionne te worden en na de oorlog een onontwarbaar web van intriges en mysteries wist te weven.
Leonie, Actrice en Spionne (documentaire)
Regie en scenario: Annette Apon
Producent: SNG Film
Realiseringsbijdrage: € 130.000

In 2019 zijn er 5 deadlines voor het indienen voor Realisering Screen NL (speelfilm, documentaire animatie): 15 januari, 5 maart, 24 april, 3 september en 15 oktober. Klik hier voor meer informatie.