Gouden Film voor Wad

Persbericht via Nederlands Film Fonds

20 december 2018

WAD, overleven op de Grens van Water en Land is bekroond met een Gouden Film. De natuurdocumentaire, een ode aan het Waddengebied, heeft sinds de release op 4 oktober 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken. Regisseurs Ruben Smit en Melchert Meijer zu Schlochtern zijn vanochtend feestelijk verrast met de award door het Nederlands Film Festival in het Heerenstraattheater in Wageningen. De film awards zijn een initiatief van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. WAD, overleven op de Grens van Water en Land is de veertiende film die dit jaar de Gouden Film status heeft behaald.

Wad is de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied, het enige Nederlandse natuurgebied met de Unesco Werelderfgoed status. Regisseur Ruben Smit en zijn crew registreren dit unieke Nederlandse natuurgebied en al zijn natuurfenomenen onder- en bovenwater, in elk jaargetijde. De film belicht het ecosysteem; van de kleine kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond, het grootste roofdier van het wad. Met de nieuwste filmtechnieken, time-lapse, drones, microfotografie en onderwatercamera’s is de waddennatuur vanuit alle perspectieven in beeld gebracht.

De film werd geproduceerd door Ruben Smit Productions en is tot stand gekomen dankzij steun van Landal Greenparks, Merk Fryslân, Er gaat niets boven Groningen, NIOZ, Leeuwarder Courant, BNNVARA, Waddenzee Werelderfgoed, LWD2018, VVV Ameland en ruim dertig andere organisaties die op een of andere manier bij de bescherming van het waddengebied betrokken zijn. De documentaire Wad, Overleven op de Grens van Water en Land wordt door Van Liefland Distributie Services gedistribueerd en draait komende kerstvakantie nog in circa 25 filmtheaters.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.