Deze week bij EYE

Deze week presenteert Eye alvast twee klassiekers voor de feestdagen. The Sound of Music, meer dan een halve eeuw oud en nog altijd onverwoestbaar, is te zien in een nieuwe 70mm-print. Het filmmuseum brengt ook de klassieker Fanny & Alexander opnieuw uit. Hierin kijkt Ingmar Bergman, dit jaar 100 jaar geleden geboren, terug op zijn jeugd.

Afgelopen weekend werd de tentoonstelling Jan Švankmajer – The Alchemical Wedding feestelijk geopend. De tentoonstelling is dagelijks van 10.00 tot 19.00 te bezoeken. Twee van Švankmajers films zijn deze week te zien in de filmzalen.

Tijdens de kerstdagen gelden de reguliere openingstijden.

Première The Sound of Music (70mm)
Ruim vijftig jaar na de première weet deze Rodgers & Hammerstein-musical nog te ontroeren. In gloednieuwe 70mm-print keren Maria, Captain Von Trapp en zijn kinderen terug in de filmzalen.

Première Fanny & Alexander
Terugblik van Ingmar Bergman op zijn ‘idyllische en panische’ jeugdjaren – de fantasievolle Alexander is de kleine Ingmar zelf. De gerestaureerde klassieker wordt door Eye landelijk uitgebracht.

Švankmajer Specials
Bij de tentoonstelling Jan Švankmajer – The Alchemical Wedding (dagelijks van 10:00 tot 19:00) zijn ook films van de Tsjechische surrealist op zaal te zien. Zaterdag Little Otík (Otesánek) en maandag Alice. Engels ondertiteld.

Première On the Beach at Night Alone
Een gevierde actrice heeft zich teruggetrokken in Hamburg na een affaire met een getrouwde, bekende filmmaker. Gemodelleerd naar de affaire van regisseur Hong Sang-soo met zijn vaste actrice Kim Min-hee.

Première This Magnificent Cake!
De prijswinnende stop-motionfilm This Magnificent Cake! vertelt vijf verschillende verhalen uit het laat 19e-eeuwse koloniaal Afrika. Vooraf: de korte, eveneens prijswinnende animatiefilm Bloeistraat 11.

Dag van de Korte Film
Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vieren we De Dag van de Korte Film, een overzicht van de beste korte films van eigen bodem. Zondag 23 december is het tijd voor de junior editie.

Voorpremières The Favourite

Tijdens de kerstdagen is de nieuwe film van Yorgos Lanthimos (The Lobster, The Killing of a Sacred Deer) in voorpremière te zien. The Favourite is een schaamteloos cynische komedie over koninklijke manieren.

Cinemini: Mannetje Tak (2+)
Voor de allerkleinsten is er film en spel bij Cinemini. Van de makers van De Gruffalo: Mannetje Tak. Hij maakt ongelooflijke avonturen mee, maar gelukkig is er de kerstman die redding biedt. Met Arjan Ederveen.