925.000 euro Europese steun voor Nederlandse coproducties

Via Filmfonds.nl

18 december 2018

Twee minoritair Nederlandse bioscoopfilms, Quo Vadis Aida? en DRUK/The Alcoholproject ontvangen een bijdrage in de productiekosten van Eurimages. Dat is tijdens de laatste vergadering van het coproductiefonds Eurimages in Tbilisi, Georgië besloten.

Quo Vadis Aida?, de nieuwste speelfilm van regisseur en scenarist Jasmila Žbanić ontvangt  €455.000 van Eurimages. De film wordt geproduceerd door Deblokada (BA)  in coproductie met Coop99 (AT), Indie Production (FR), Razor Film (DE), Tordenfilm (NO), Ziva Productions (HR) en als Nederlandse coproducent N279 Entertainment (NL).

De Deens/Zweeds/Nederlandse coproductie DRUK/The Alcoholproject van Thomas Vinterberg (scenario: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm) ontvangt een bijdrage van €470.000. De film wordt geproduceerd door  Zentropa Entertainment (DK) en Zentropa International Sweden, het Nederlandse Topkapi Films en Zentropa International Netherlands treden op als coproducent.

In totaal kende Eurimages dit jaar € 2.635.000 toe aan 9 projecten waar Nederland bij betrokken is. Eerder dit jaar ontving de Nederlandse majoritaire documentaire Before The Fall een bijdrage, en zes minoritaire coproducties: animatiefilm Where Is Anne Frank?, speelfilms The Consequences, Barefoot Emperor en Berlin Alexanderplatz, en de documentaires Scars en The Miracles of Almeria.

Eurimages, het cultuurfonds van de Raad van Europa, werd in 1989 opgericht en telt momenteel 38 van de 47 lidstaten, plus Canada als associate member. Het Nederlands Filmfonds vertegenwoordigt Nederland in Eurimages.

De volgende deadline voor Eurimages is16 januari 2019. Klik hier voor meer informatie.