NPO plannen voor 2019

Via: Broadcast Magazine

Journalistieke vernieuwing NPO krijgt vorm
De aangekondigde journalistieke vernieuwing bij NPO krijgt vorm in 2019. De publieke omroepen investeren extra in nieuwe initiatieven die inspelen op het veranderende mediagebruik.

Zo komt BNNVARA met een journalistiek multimediaal platform, waar presentator Sinan Can internationale ontwikkelingen duidt aan de hand van verrassende hoofdpersonen en ongehoorde stemmen. Het initiatief biedt ook aanstormende journalistieke talenten een kans.

KRO-NCRV lanceert het datajournalistieke project Pointer. Een integrale redactie (radio, tv en online) werkt samen met bijvoorbeeld het internationale onderzoeksnetwerk Bellingcat. Ook het publiek kan tips en richting aan het onderzoek geven.

VPRO Tegenlicht, Zembla en Argos gaan komend jaar multimediaal flink uitbreiden om hun impact te vergroten.

Frans Klein, directeur Video NPO: “Naast de broodnodige vernieuwing op journalistiek gebied presenteert de publieke omroep tal van andere nieuwe, verrassende programma’s en meeslepende dramaseries zoals Oogappels, Redbad en Morten. Voor de jongere kijkers is er onder meer de nieuwe avontuurlijke dramaserie Zeven kleine criminelen.”

Geschiedenis en toekomst
Geschiedenis en toekomst zijn volgend jaar belangrijke thema’s bij NPO. Huub Stapel staat in een vierdelige documentaire-reeks stil bij verhalen rond Napoleon in Holland en Diederik van Vleuten onderzoekt in Diederik en Da Vinci wat we van Leonardo da Vinci hebben geleerd. Project Rembrandt gaat in het kader van het Nationale Rembrandtjaar op zoek naar de meest getalenteerde kunstschilder van Nederland.

In De wilde ruimte brengt wetenschapsjournalist Anna Gimbrere ‘de nieuwe race in de ruimte’ in kaart: gaan we ons vestigen op de maan, op Mars of nog verder weg? DWDD University presenteert een nieuwe serie colleges van Robbert Dijkgraaf over de toekomst. Hoe ziet ons leven er straks uit en is dat goed of slecht nieuws?

Sportliefhebbers kunnen belangrijke schaatstoernooien en de kwalificatieduels van Oranje voor het EK Voetbal 2020 live volgen. Ook is er volop aandacht voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Uiteraard keren veel vertrouwde publieksfavorieten terug, met nieuwe seizoenen van De Luizenmoeder, Wie is de Mol?, Dream School en Brugklas.

Frans Klein: “Met onze weloverwogen mix van journalistiek, drama, documentaires, kunst, cultuur, levensbeschouwing, educatie, service en sport biedt de publieke omroep ook in 2019 een heel breed palet; van en voor iedereen. Lineair, on demand via NPO Start en NPO Start Plus en natuurlijk ook online. Bijzonder om te melden is dat we daar juist onder jongeren sterk groeien. Zo heeft NPO3.nl meer dan 300.000 unieke bezoekers per week. De webserie De Slet van 6 VWO trok op het NPO 3 YouTube-kanaal al meer dan 5 miljoen views. En bij Vakkenvullers, een andere succesvolle webserie, staat de teller op 1,5 miljoen. Ook NPO 3-hits als Zondag met Lubach en Het Klokhuis doen het online erg goed. We hebben veel om trots op te zijn.”

Bron: NPO/BM