Nu in EYE

Vanaf komende filmweek zijn de Braziliaanse film Good Manners, de nieuwe film van Pawel Pawlikowski, Cold War en jeugdfilm Buurman & Buurman winterpret! te zien. Laatste kans: tot en met zondag is de tentoonstelling Ryoji Ikeda nog te bezoeken.

Eye lanceerde vorig jaar de Eye Artist and Scholar-in-Residence om de 70e verjaardag van de Eye-collectie te vieren en nodigde daarvoor wetenschapper Christian Gosvig Olesen en kunstenaar Alexandra Navratil uit. Deze week loopt de eerste editie van het Eye Artist and Scholar-in-Residence ten einde, en luiden we het begin van de tweede editie in.

Premièreweek Good Manners
Winnaar Special Jury Prize (filmfestival in Locarno). De gestileerde decors, de betoverende belichting en de muzikale intermezzo’s maken van Good Manners de liefste ‘horrorfilm’ die je waarschijnlijk ooit zag.

Voorpremières Cold War
Vanaf maandag is de nieuwe film van Pawel Pawlikowski (Ida) te zien. Cold War was onderdeel van de Gouden Palm-competitie in Cannes. Vernuftig liefdesverhaal over een onmogelijke liefde tijdens de Koude Oorlog.

Eyeshadow: High Fidelity + Niko
Muzieksnobisten kunnen zaterdag hun hart (dan wel neus) ophalen bij Eyeshadow. Eerst naar de film, en dan een optreden van Niko. Dan kan je later opscheppen dat je ze al véél eerder kende dan al je vrienden.

Cinema Concert: Elevated
Beeldend kunstenaar Matt Mullican stelde een levendige foundfootagefilm samen over New York in de jaren dertig. Met live begeleiding door Score Collective, een ensemble gevormd door masterstudenten van het Conservatorium.

Eye Artist and Scholar-in-Residence week
Het nieuwste videowerk van Eye Artist-in-Residence Alexandra Navratil, Under Saturn (Act 1), beleeft dinsdag haar première. Navratils dia-installatie Under Saturn (Act 2) is 3 – 9 december in Eye te zien.
Christian Gosvig Olesen presenteert het onderzoek dat hij als Eye Scholar-in-Residence deed naar Paris 1900, een compilatiefilm over de opkomst van La Belle Epoque en de cinema in Frankrijk.

In Memoriam: Nicolas Roeg
Ter nagedachtenis aan Nicolas Roeg vertoont Eye Don’t Look Now, met Julie Christie en Donald Sutherland in de hoofdrollen. De film betekende de doorbraak naar het grote publiek voor Roeg (Walkabout, Performance).

Buurman en Buurman winterpret!
Voorpremières van de nieuwe jeugdfilm. Daar zijn ze weer! Buurman & Buurman, het grappige duo dat altijd onbedoeld de boel op stelten zet, is terug met nieuwe avonturen. Stemmen: Kees Prins en Siem van Leeuwen.

Bron: EYE