Nu in Eye

Vanaf donderdag is Rising, de vierde editie van Eye’s Xtended-programma, te zien in Eye. De VR-productie van Marina Abramović gaat in op de effecten van klimaatverandering en is tot eind november te zien. Ook gaat het IDFA van start: tien dagen lang (inter)nationale premières en competities, films van debutanten, studenten en internationale gasten. Onder meer de nieuwe films van Werner Herzog (Meeting Gorbachev) en Victor Kossakovsky (Wednesday 19.07.1961) zijn te zien. Kossakovsky houdt ook een Doc Talk.

Xtended: Rising
Kunsthistorica Marga van Mechelen (UvA) houdt op 27 november een lezing over performancekunstenaar Marina Abramovic bij de VR-installatie Rising. Op 6 en 28 november is de documentaire The Artist is Present te zien.

Eye in het Muziekgebouw
Dit seizoen presenteert het Muziekgebouw samen met Eye drie opzwepende, ontroerende, verrassende en meeslepende producties, voorzien van nieuwe scores. Woensdag: Steamboat Bill, Jr. met live saxofoon score.

IDFA: The Eyes of Orson Welles
Regisseur Mark Cousins (The Story of Film) kreeg exclusief toegang tot honderden tekeningen en schilderijen van filmicoon Orson Welles. Cousins toont het werk, het privéleven en de binnenwereld van Welles.

IDFA: Graves Without a Name
Na The Missing Picture (2013) en Exile (2016) is dit het afsluitende deel van Rithy Panhs trilogie over het collectieve trauma van Cambodja. Met deze film kiest hij voor het vinden van vrede en berusting

IDFA: Films van Naomi Kawase + Doc Talk
Kawase begon haar carrière als fotograaf en maakte twee korte films waarin ze haar eigen adoptieverleden centraal stelde. Ruim tien jaar later, op het moment dat ze zelf moeder wordt, richt ze de camera opnieuw op zichzelf.`

IDFA: Joris en Marceline Ivens
IDFA vertoont niet alleen twee poëtische filmimpressies van Joris Ivens, maar ook een portret van zijn vrouw, de eigenzinnige schrijver en cineast Marceline Loridan-Ivens (1928-2018).

IDFA: Sergei Loznitsa
De Oekrainse filmmaker Sergei Loznitsa is aanwezig voor een Doc Talk bij zijn film Victory Day. Tijdens het documentairefestival IDFA is Loznitsa’s The Trial ook te zien in Eye.

IDFA: The Border Fence
Met een scherp oog verkent Nikolaus Geyrhalter (Homo sapiens, Our Daily Bread) de paar vierkante kilometer rond de grens tussen Oostenrijk en Italië. Dit gebied was in 2016 plots het toneel van de vluchtelingencrisis.

Bron: EYE