Made in Amsterdam: remake van Joris Ivens meesterwerk Regen

Afgelopen zomer deed het Amsterdamse Fonds voor de Kunst in samenwerking met het crowdfunding platform CineCrowd onder de naam MADE IN AMSTERDAM, een oproep aan Amsterdamse filmmakers een plan in te dienen voor een experimentele film. Een jury van filmprofessionals selecteerde twee filmplannen die ieder 5000 euro ontvangen ter realisatie nadat er zelf minimaal 5000 euro is opgehaald middels crowdfunding. Tot de twee uitgekozen filmplannen behoort Regen van Chris Teerink, gebaseerd op de gelijknamige film van Joris Ivens.

In 1929 maakte de internationaal gerespecteerde filmmaker Joris Ivens de korte film Regen, een portret van Amsterdam tijdens een regenbui. Alledaagser kan het bijna niet, maar Ivens wist er een poëtische schoonheid aan te geven. Regen was nog nooit zo mooi geweest. Het is een juweeltje uit onze filmgeschiedenis, opgenomen in de canon van de zestien belangrijkste Nederlandse films ooit gemaakt. Filmmaker Chris Teerink zag de film voor het eerst meer dan dertig jaar geleden, als student aan de Filmacademie. Een remake van Regen op video, was geen uitdaging. Het idee om de film met zwart/wit foto’s te maken, was dat wel. In Regen van Chris Teerink wordt de tijd letterlijk stilgezet, en door de beelden analoog op te nemen, in plaats van digitaal, komt de sfeer van Ivens zwart/wit film weer tot leven. De film wordt zo geen kopie, maar gaat een dialoog aan met het verleden. Het Amsterdam zoals Ivens het zag bestaat wellicht niet meer, maar voor wie het wil zien heeft een regenbui in Amsterdam nog altijd poëtische schoonheid. En na de droogte van afgelopen zomer weet iedereen hoe belangrijk regen kan zijn.

De campagne om middels crowdfunding het resterende bedrag op te halen gaat 15 november van start. Donateurs van boven een bepaald bedrag ontvangen een originele afdruk van een foto uit de film. Bij een succesvolle campagne zal hij vanaf 15 december wanneer het regent met een camera de stad in trekken om de regen in Amsterdam vast te leggen.

Bron: CineCrowd.nl