Filmacademie streeft naar meer diversiteit
De Nederlandse Filmacademie overweegt de Rotterdamse wijken in te gaan om niet-autochtone jongeren enthousiast te krijgen voor een carrière in de film. Het voornemen maakt deel uit van een plan om de school minder wit te krijgen, zegt directeur Bart Römer van het Amsterdamse instituut in een interview met het blad Winq.
Studenten van de Filmacademie hebben eind vorig jaar al een masterclass gegeven aan de deelnemers van de filmcursus in Studio West in Amsterdam, een initiatief dat tieners in deze gekleurde wijk de kans biedt hun creatieve talenten te ontwikkelen. Het project wordt dit najaar verder uitgerold; zo worden tieners en ouders die meededen aan de masterclass nu uitgenodigd voor een vertoning van hun filmpjes in de academie. “Op die manier wordt de drempel hopelijk lager,’’ zegt Römer.
De volgende stap is ook jongeren uit multiculturele wijken in Rotterdam en Den Haag warm te krijgen voor de Filmacademie. Römer zegt inmiddels contacten in die steden te hebben gelegd voor soortgelijke initiatieven als in Amsterdam. “We zijn de eerste schakel als het gaat om talentontwikkeling – dus óók voor niet-witte talenten met een niet-witte culturele achtergrond. Dat moeten we naar buiten toe uitdragen en daar moeten we ook naar handelen.”
Een diploma van de Filmacademie betekent overigens niet automatisch succes in de filmwereld. ‘s Lands succesvolste regisseur Paul Verhoeven (Basic Instinct, Zwartboek) maakte de Amsterdamse opleiding niet af, omdat hij het het gevoel had dat hij er niets leerde. Theo van Gogh en Eddy Terstall hebben helemaal niet op een filmschool gezeten.
Bron: AD