Verslag NBF netwerkborrel: De favorieten van IDFA’s Orwa Nyrabia

Afgelopen maandagavond presenteerde de nieuwe IDFA-directeur Orwa Nyrabia zijn persoonlijke favorieten van het aankomende IDFA programma.

De structuur van het IDFA-programma gaat dit jaar op de schop; zo is het totale aantal films lager dan vorig jaar, en zijn er twee nieuwe programma-onderdelen: Luminous en Frontlight. Waar de films in Luminous karakter-, plot- of auteurgedreven zijn en  je  onderdompelen je in een cinematografische ervaring, ligt bij Frontlight de nadruk op de urgentie van een aantal maatschappelijke kwesties die wereldwijd spelen.

De programma’s Masters, Best of Fests en Paradocs worden zoals altijd gevuld met meesterwerken, spraakmakende titels en documentaires die zich tussen film en kunst bewegen.

Voor diegenen die de netwerkborrel gemist hebben en teveel keuzestress willen vermijden, delen we hieronder nog een greep uit de selectie films die Orwa presenteerde:

Birth Mother, Katatsumori & Embracing
Gevierd filmmaakster Naomi Kawase, die vooral bekend is geworden met haar fictiefilms, komt naar IDFA om een retrospectief van haar documentair werk te vertonen. Deze films worden gekenmerkt door de focus op het persoonlijke en intieme. Ze zal zelf ook aanwezig zijn voor nagesprekken. De films van Kawase maken onderdeel uit van focusprogramma ‘Me’, waarin onder anderen ook Kazuo Hara en Victor Kossakovsky de revue passeren.
Chaos – Sara Fattahi
Aan de hand van de verhalen van drie Syrische vrouwen onderzoekt Sara Fattahi wat de psychologische en spirituele prijs is van het overleven van oorlog. De ervaringen van de fillmmaakster zelf komen ook aan bod, vertolkt door een actrice. Ook deze film wordt vertoond in het kader van focusprogramma ‘Me’.

Island of the Hungry Ghosts –  Gabrielle Brady
Deze eerste lange documentaire van Gabrielle Brady is onderdeel van het tweede focusprogramma, te weten Space; centraal in dit programma staat de rol die ruimte en ruimtelijkheid kunnen innemen in documentaires.
Deze documentaire draait om het zwaar beveiligde detentiecentrum voor migranten op het Australische Christmas Island.

America to me – Steve James
In deze documentaireserie, die je op 18 november in één zit kunt bingen in Het Ketelhuis, volgt de camera van maker Steve James een heel schooljaar lang 12 leerlingen aan de Oak Park and River Forest High School bij Chicago. Wat volgt is een aangrijpend verslag van raciale en economische ongelijkheden die, zelfs bij ogenschijnlijke ‘melting pots’ als deze school, toch hardnekkig voortbestaan. Onderdeel van focusprogramma Serialized.

Helena Třeštíková: Retrospectief
De Tjechische maakster Helena Třeštíková is dit jaar eregast. Niet alleen cureert ze haar tien favoriete documentaires, ook zal er een retrospectief van haar werk te zien zijn, waaronder het spraakmakende René. In deze documentaire volgt Třeštíková  René, een dichter in de gevangenis.

Celebration – Olivier Meyrou
Als onderdeel van het Luminous-programma is deze film over Yves Saint Laurent niet alleen een oefening in stijl, maar is het een ervaring die je – door middel van een observaties – mee lijkt te voeren naar een andere planeet.

Anniversary of the Revolution – Dziga Vertov
Waarschijnlijk de eerste lange documentaire ooit gemaakt. Deze film, onlangs gevonden en gerestaureerd, zal in wereldpremière gaan op 20 november in Turschinski 1 onder begeleiding van een live orkest en moderne Russische elektronica.

Aquarela – Victor Kossakovsky
“Through the lens of water you are able to experience all known human emotion”, aldus Kossakovsky. De maker is al jaren kind aan huis bij IDFA, en wil met Aquarela de relatie tussen water en de menselijke ziel vastleggen. Tip: in de ochtend van dinsdag 20 november zal deze film in Pathé de Munt 3 vertoond worden met Dolby Atmos, de technologie waarvoor de film is gemaakt.

The land of peach blossoms – Mingying Zhou
Bovenop een wolkenkrabber in Chonqing, Beijing, is een uniek restaurant gevestigd waar een autoritaire eigenaar de scepter zwaait terwijl de dinergasten worden ondergedompeld in een absurd spektakel van vechtsport en dans, overgoten met een saus van patriottisme. Deze film maakt deel uit van de First Appearance-competitie.

But now is perfect – Carin Goeijers
Riace, een klein dorp in Calabrië in Zuid-Italië, stond lang bekend op de barmhartige en genereuze manier waarop zij vluchtelingen verwelkomde – totdat de landelijke financiële steun voor dit beleid opdroogde. De jonge vluchtelingen, die door inwoners van Riace beschouwd werden als geliefde buren, moesten plots vertrekken, met alle verwarring en chaos van dien. Onderdeel van de Nederlandse competitie.

Ook in het experimentele veld en op het gebied van nieuwe media is er weer genoeg te beleven. Een paar voorbeelden:

Humanoid Cookbook
De DocLab-tentoonstelling van dit jaar is ontworpen als restaurant voor digitale kunst. Op het menu staan meer dan 30 interactieve documentaires, culinaire performances en interactieve experimenten  omtrent menselijk gedrag en techniek.

£¥€$  (LIES) –  Alexander Devriendt
Deze interactieve theatervoorstelling draait, zoals de titel doet vermoeden, om geld. Neem plaats aan tafel bij de economische grootmachten en ervaar de crisis en leugens van de globale economie.

1 The Road – Ross Goodwin
Kan artificiële intelligentie kunst maken? In deze Augmented Reality – podcast onderzoekt Goodwin wat de literaire effecten zijn van machinaal auteurschap.

Al met al hebben we door de selectie van Orwa nóg meer zin gekregen in IDFA. Bekijk hier alvast het complete programma.

Afgelopen maandagavond presenteerde de nieuwe IDFA-directeur Orwa Nyrabia zijn persoonlijke favorieten van het aankomende IDFA programma.

De structuur van het IDFA-programma gaat dit jaar op de schop; zo is het totale aantal films lager dan vorig jaar, en zijn er twee nieuwe programma-onderdelen: Luminous en Frontlight. Waar de films in luminous De films in karakter-, plot- of auteurgedreven zijn en  je  onderdompelen je in een cinematografische ervaring, ligt bij Frontlight de nadruk op de urgentie van een aantal maatschappelijke kwesties die wereldwijd spelen.

De programma’s Masters, Best of Fests en Paradocs worden zoals altijd gevuld met meesterwerken, spraakmakende titels en documentaires die zich tussen film en kunst bewegen.

Voor diegenen die de netwerkborrel gemist hebben en teveel keuzestress willen vermijden, delen we hieronder nog een greep uit de selectie films die Orwa presenteerde:

Birth Mother, Katatsumori & Embracing
Gevierd filmmaakster Naomi Kawase, die vooral bekend is geworden met haar fictiefilms, komt naar IDFA om een retrospectief van haar documentair werk te vertonen. Deze films worden gekenmerkt door de focus op het persoonlijke en intieme. Ze zal zelf ook aanwezig zijn voor nagesprekken. De films van Kawase maken onderdeel uit van focusprogramma ‘Me’, waarin onder anderen ook Kazuo Hara en Victor Kossakovsky de revue passeren.

Chaos – Sara Fattahi
Aan de hand van de verhalen van drie Syrische vrouwen onderzoekt Sara Fattahi wat de psychologische en spirituele prijs is van het overleven van oorlog. De ervaringen van de fillmmaakster zelf komen ook aan bod, vertolkt door een actrice. Ook deze film wordt vertoond in het kader van focusprogramma ‘Me’.

Island of the Hungry Ghosts –  Gabrielle Brady
Deze eerste lange documentaire van Gabrielle Brady is onderdeel van het tweede focusprogramma, te weten Space; centraal in dit programma staat de rol die ruimte en ruimtelijkheid kunnen innemen in documentaires.
Deze documentaire draait om het zwaar beveiligde detentiecentrum voor migranten op het Australische Christmas Island.

America to me – Steve James
In deze documentaireserie, die je op 18 november in één zit kunt bingen in Het Ketelhuis, volgt de camera van maker Steve James een heel schooljaar lang 12 leerlingen aan de Oak Park and River Forest High School bij Chicago. Wat volgt is een aangrijpend verslag van raciale en economische ongelijkheden die, zelfs bij ogenschijnlijke ‘melting pots’ als deze school, toch hardnekkig voortbestaan.

Helena Třeštíková: Retrospectief
De Tjechische maakster Helena Třeštíková is dit jaar eregast. Niet alleen cureert ze haar tien favoriete documentaires, ook zal er een retrospectief van haar werk te zien zijn, waaronder het spraakmakende René. In deze documentaire volgt Třeštíková  René, een dichter in de gevangenis.

Celebration – Olivier Meyrou
Als onderdeel van het Luminous-programma is deze film over Yves Saint Laurent niet alleen een oefening in stijl, maar is het een ervaring die je – door middel van een observaties – mee lijkt te voeren naar een andere planeet.

Anniversary of the Revolution – Dziga Vertov
Waarschijnlijk de eerste lange documentaire ooit gemaakt. Deze film, onlangs gevonden en gerestaureerd, zal in wereldpremière gaan op 20 november in Turschinski 1 onder begeleiding van een live orkest en moderne Russische eletktronica.

Aquarela – Victor Kossakovsky
“Through the lens of water you are able to experience all known human emotion”, aldus Kossakovsky. De maker is al jaren kind aan huis bij IDFA, en wil met Aquarela de relatie tussen water en de menselijke ziel vastleggen. Tip: in de ochtend van dinsdag 20 november zal deze film in Pathé de Munt 3 vertoond worden met Dolby Atmos, de technologie waarvoor de film is gemaakt.

The land of peach blossoms – Mingying Zhou
Bovenop een wolkenkrabber in Chonqing, Beijing, is een uniek restaurant gevestigd waar een autoritaire eigenaar de scepter zwaait terwijl de dinergasten worden ondergedompeld in een absurd spektakel van vechtsport en dans, overgoten met een saus van patriottisme. Deze film maakt deel uit van de First Appearance-competitie.

But now is perfect – Carin Goeijers
Riace, een klein dorp in Calabrië in Zuid-Italië, stond lang bekend op de barmhartige en genereuze manier waarop zij vluchtelingen verwelkomde – totdat de landelijke financiële steun voor dit beleid opdroogde. De jonge vluchtelingen, die door inwoners van Riace beschouwd werden als geliefde buren, moesten plots vertrekken, met alle verwarring en chaos van dien. Onderdeel van de Nederlandse competitie.

Ook in het experimentele veld en op het gebied van nieuwe media is er weer genoeg te beleven. Een paar voorbeelden:

Humanoid Cookbook
De DocLab-tentoonstelling van dit jaar is ontworpen als restaurant voor digitale kunst. Op het menu staan meer dan 30 interactieve documentaires, culinaire performances en interactieve experimenten  omtrent menselijk gedrag en techniek.

£¥€$  (LIES) –  Alexander Devriendt
Deze interactieve theatervoorstelling draait, zoals de titel doet vermoeden, om geld. Neem plaats aan tafel bij de economische grootmachten en ervaar de crisis en leugens van de globale economie.

1 The Road – Ross Goodwin
Kan artificiële intelligentie kunst maken? In deze Augmented Reality – podcast onderzoekt Goodwin wat de literaire effecten zijn van machinaal auteurschap.

Al met al hebben we door de selectie van Orwa nóg meer zin gekregen in IDFA. Bekijk hier alvast het complete programma.

IDFA 2018 vindt plaats van 14 t/m 25 november 2018. De reguliere kaartverkoop start op 1 november.