EFA Board bedankt het Europees Parlement voor de toekenning van de Sacharovprijs aan Oleg Sentsov.

Het bestuur van de European Film Academy betuigt zijn grote dankbaarheid aan het Europees Parlement voor het toekennen van de Sacharovprijs aan de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov, die in Rusland gevangen zit.

“Wij bedanken het Europees Parlement,” zegt EFA-voorzitster Agnieszka Holland, “voor deze erkenning van een man die niet alleen gelooft in mensenrechten maar er ook voor vecht – zelfs als het leed veroorzaakt aan lichaam en geest.“

De op de Krim geboren Oleg Sentsov, die zich verzette tegen de inlijving van de Krim door Rusland, zit een gevangenisstraf van 20 jaar uit na een veroordeling voor terrorisme. Amnesty International beschreef het als „een oneerlijk proces door een militaire rechtbank“. Eerder deze maand beëindigde hij zijn 145 dagen durende hongerstaking om te voorkomen dat hij door de gevangenisautoriteiten kunstmatig zou worden gevoed. Vanaf het begin heeft de European Film Academy campagne gevoerd voor zijn vrijlating.

„We hopen dat het toekennen van deze prestigieuze prijs zal leiden tot een nieuwe golf van internationaal protest en empathie die Oleg uiteindelijk thuisbrengt bij zijn collega’s, zijn vrienden en familie – inclusief zijn twee kinderen,“ zegt EFA President Wim Wenders.

De prijs is vernoemd ter ere van Sovjet-fysicus en dissident Adrej Sacharov en werd in 1988 door het Europees Parlement geïntroduceerd voor personen en organisaties die de mensenrechten en fundamentele vrijgheden verdedigen.  De prijs wordt uitgereikt op 12 december tijdens een ceremonie in het parlement in Straatsburg

Bron: EFA