Nu in EYE

Deze week gaat The Man Machine van start met films, talks en robots. Van 18 oktober t/m 13 november zijn er speciale voorstellingen, omlijst door talkshows, lezingen en performances. Ook te zien is de restauratie van de 20ste-eeuwse Russische klassieker Kom en zie (première), en regisseur Lukas Dhont is aanwezig bij de voorpremière van Girl.

Filmprogramma The Man Machine
Films, talks & robots: The Man Machine neemt de fusie van mens en machine en de rol van hightech en big data onder de loep. Donderdagavond wordt het programma feestelijk geopend.

Space is the Place met lezing
The Man Machine kent veel speciale voorstellingen, voorzien van lezing of performance. Bijzonder is Space is the Place, over muzikant Sun Ra die al decennia lang de ruimte verkent. Vooraf lezing van Tessa Boerman.

Première restauratie Kom en zie
Geen heldenverhalen of spektakel: Kom en zie – nu gerestaureerd – is een antioorlogsfilm die de naziterreur in Wit-Rusland bijna fysiek ervaarbaar maakt. Elem Klimovs klassieker wordt in Nederland uitgebracht door Eye.

Voorpremière Girl, met regisseur
Winnaar van de Camera d‘Or in Cannes schetst het leven van de 15-jarige Lara. Ze werd geboren als jongen, maar droomt van een grootse carrière als ballerina. Regisseur Lukas Dhont is op 24 oktober aanwezig.

Mon Oncle
Reden voor feest: Jacques Tati’s klassieker bestaat 60 jaar! Schrijver Yvonne Jagtenberg presenteert in de herfstvakantie haar op de film gebaseerde prentenboek Mijn wonderlijke oom en leidt op 20 oktober de vertoning van Mon oncle in.

Home Movie Day 2018
Eye viert op 20 oktober Home Movie Day, het wereldwijde eerbetoon aan de amateurfilm. Mediahistoricus Tim van der Heijden – bestuurslid van de Stichting Amateurfilm – houdt om 15.00 uur een lezing en presentatie.

Bron: EYE