EFA eert acteur Ralph Fiennes met European Achievement in World Cinema Award

Als erkenning voor een rijke en gevarieerde carrière, zowel voor als achter de camera, zal Ralph Fiennes dit jaar de eervolle EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA-Award ontvangen.

Ralph Fiennes heeft filmmomenten gecreëerd die ons blijvend ontroeren en inspireren. Meest recent regisseerde hij THE WHITE CROW waarin de Russische balletdanser Rudolf Nureyev uitwijkt naar het westen. In deze film  speelde Fiennes ook de rol van Pushkin. Hij was Charles Dickens in THE INVISIBLE WOMAN (2013), die hij ook regisseerde.  Zijn regiedebuut was in 2011 met de Shakespeare verfilming CORIOLANUS, waarin hij ook de hoofdrol vertolkte, die hem een BAFTA nominatie opleverde. Evenals zijn rol als de legendarische concierge in Wes Andersons THE GRAND BUDAPEST HOTEL (2014). Ralph Fiennes was Harry Hawkes in Luca Guadagnino’s A BIGGER SPLASH (2015) en Nazi-officier Amon Goeth in Steven Spielbergs SCHINDLER’S LIST (1993) waarvoor hij bekroond werd met een BAFTA en een Oscar-nominatie.

Hij speelde de hoofdrol in Anthony Minghella’s THE ENGLISH PATIENT (1996) waarvoor hij wederom een Oscar-nominatie ontving én een BAFTA. Verdere BAFTA-nominaties kreeg hij voor zijn rol van Justin Quayle in Fernando Meirelles THE CONSTANT GARDENER (2005) en als romanschrijver Maurice Bendrix in THE END OF THE AFFAIR van Neil Jordan (1999).

Ralph Fiennes werkte met Stephen Daldry in THE READER (2008), met Robert Redford in QUIZ SHOW (1994) en met Gillian Armstrong in OSCAR AND LUCINDA (1997). Hij speelde hoofdrollen in ONEGIN geregisseerd door zijn zus Martha (1999), in SPIDER van David Cronenberg (2002) waarvoor hij een EFA Audience Award-nominatie kreeg, en in SUNSHINE van István Szabó waarvoor hij in 1999 een EFA voor Beste Europese Acteur in ontvangst mocht nemen. Hij werkte ook samen met Kathryn Bigelow in STRANGE DAYS (1995) en wederom in THE HURT LOCKER (2008).

En, natuurlijk, is hij voor altijd Voldemort uit de Harry Potter-serie en ‘M’ in de James Bond-films SKYFALL en SPECTRE.

Voor de European film Academy is het een grote eer de European Achievement in World Cinema Award uit te reiken aan Ralph Fiennes voor zijn indrukwekkende toewijding aan de cinema. Ralph Fiennes zal als eregast de 31ste European Film Awards Ceremonie op 15 december in Sevilla bijwonen.

Bron: EFA