Retrospectief Nanouk Leopold op het Thessaloniki Film Festival

De Nederlandse filmmaakster Nanouk Leopold wordt tijdens de aankomende editie van het Thessaloniki International Film Festival geëerd met een retrospectief van haar werk. Het retrospectief bevat zes speelfilms: Cobain* (2017), It’s All So Quiet* (2013), Brownian Movement* (2010), Wolfsbergen* (2007), Guernsey* (2005) en Îles Flottantes* (2001). Ook worden de twee korte films Fishy (1994) en Marseille 1-2 (1998) vertoond. Nanouk Leopold is zelf ook aanwezig tijdens het festival om met het publiek in gesprek te gaan over haar films. 

Naast het eerbetoon aan Nanouk Leopold zijn er maar liefst tien andere Nederlandse (co)producties geselecteerd voor Thessaloniki.

Wij* van Rene Eller (geproduceerd door Pragma Pictures en New Amsterdam Film Company) is te zien binnen de Open Horizons-sectie. De film ging eerder dit jaar in wereldpremière op het International Film Festival Rotterdam en won in oktober de Best Director Award op het Raindance Film Festival. De minoritaire coproductie Rafiki* van Wanuri Kahiu (gecoproduceerd door Rinkel Film) is eveneens geselecteerd voor Open Horizons. Rafiki is sinds de wereldpremière op het Cannes International Film Festival op veel festivals vertoond, waaronder het Sydney International Film Festival, New Zealand International Film Festival, BFI London en Busan International Film Festival.

De Deens/Zweeds/Nederlandse coproductie Holiday* van Isabella Eklof (NL coproducent: OAK Motion Pictures) is voor de Internationale Competitie geselecteerd. De film over de carrière van een vrouw in de onderwereld ging in wereldpremière op het Sundance Film Festival en is daarna vertoond op de internationale film festivals van onder andere Buenos Aires, Melbourne, Moskou, Nieuw Zeeland, Noorwegen en New Horizons.

In het Out of Competition-programma zijn twee prijswinnende Nederlands minoritaire coproducties opgenomen: A Land Imagined* van Yeo Siew Hua (NL coproducent: Volya Films) en Too Late To Die Young* van Dominga Sotomayor (NL coproducent: Circe Films). A Land Imagined won in Locarno het Gouden Luipaard en in El Gouna (Egypte) de Gouden Ster voor Beste Speelfilm. Too Late To Die Young ontving in Locarno het Luipaard voor Beste Regie.

Het jeugdprogramma Youth Screen toont dit jaar vijf Nederlandse films: de speelfilm Dikkertje Dap* van Barbara Bredero en de korte films Polska Warrior* van Camiel Schouwenaar, Catastrophe* van Jamille van Wijngaarden, Kiem Hollandija* van Sarah Veltmeyer en tot slot Nachtschade* van Shady El-Hamus.

Het 59e Thessaloniki International Film Festival vindt plaats van 1 november tot 11 november 2018.

Bron: EYE International