Selectie MADE IN AMSTERDAM: experiment bekend

Afgelopen zomer zocht CineCrowd met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst Amsterdamse filmmakers die het experiment aan durven gaan en visuele en persoonlijke grenzen willen verleggen, onder de noemer MADE IN AMSTERDAM: experiment. De jury bestond uit Serge Onnen, Floris Parlevliet en Anna Abrahams. De jury selecteerde de volgende twee projecten die ieder 5000 euro ontvangen ter realisatie, mits er 5000 euro wordt opgehaald bij het publiek via cinecrowd.com.

PUT YOUR FUCKING PHONES DOWN
De keuze van de jury is gevallen op “Put your fucking Phones down” van Thomas Materu, Jolijn van Rinsum (productie) en Carolien van Maaswaal (regie); een helder concept waar iets in uitgeprobeerd wordt, met een urgente thematiek. Ook het eerder werk viel in de smaak bij de jury. Als kritische noot laat de jury weten dat het project nog verder uitgewerkt kan worden en er een gevaar bestaat dat het teveel een ‘gimmick’ wordt.

Carolien van Maaswaal over haar project: “Put your fucking phones down!” werd er naar mij en vele anderen in het publiek geroepen toen ik bij Erik Clapton in Hyde Park het nummer ‘Tears in Heaven’ wilde filmen met mijn iPhone. En masse wilde we het moment vastleggen met onze telefoon, maar waarom? Er is zoveel om je heen te zien, maar we vergeten of durven er niet naar te kijken. Op momenten van verveling, ongemak of ongeduld pakken we onze smartphone erbij. Dat ongemak willen we niet voelen en dus focussen we ons op het 5 inch beeldscherm en verdwijnen we uit de realiteit. We willen de kijker een spiegel voorhouden over het dagelijkse gebruik van onze telefoons. Verliezen we het eigenlijke contact met de medemens?

REGEN
Het tweede project dat geselecteerd werd is “Regen” van Chris Teerink; de jury vond het project een mooie heldere vraag hebben, was onder de indruk van de artistieke kwaliteit en vond de analoge aanpak aantrekkelijk.

Chris Teerink over zijn project: REGEN is een remake van de gelijknamige film van Joris Ivens uit 1929, maar nu gemaakt met foto’s. De mogelijkheid een kleinschalig en lokaal project dat een dialoog aangaat met filmgeschiedenis te realiseren met plaatselijke betrokkenheid, vind ik erg aantrekkelijk. Soms vallen een aantal factoren op hun plek, dat is bij de mogelijkheid die deze oproep biedt het geval.

Uiterlijk 15 november 2018 starten REGEN en PUT YOUR FUCKING PHONES DOWN met het crowdfunden van minimaal 5000 euro, zodat eind dit jaar het volledige bedrag (minimaal 10.000 euro) ter realisatie beschikbaar is. Aan het einde van dit jaar volgt er nog een oproep voor Amsterdamse filmmakers die niet langer dan 4 jaar geleden zijn afgestudeerd, waarbij wederom twee keer 5000 euro te vergeven is. MADE IN AMSTERDAM werd mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).

Over CineCrowd
Cinecrowd is het crowdfunding platform voor film. Op www.cinecrowd.com kunnen filmmakers hun ideeën voor films presenteren en pitchen aan het publiek. Iedereen, particulieren en bedrijven, kunnen zonder risico een bijdrage leveren en zo de realisatie van een film mogelijk maken. Sinds de oprichting in 2011 zijn meer dan 580 projecten succesvol gecrowdfund. www.cinecrowd.com

Bron: Cinecrowd