Haarlemse koepelgevangenis wordt filmhuis

Een van de meest iconische gebouwen van Haarlem, de koepelgevangenis, krijgt een nieuwe bestemming als filmhuis. De exploitanten van De FilmHallen willen ook dit rijksmonument een tweede leven als bioscoop gaan geven. Met een pop-up bioscoop wordt volgende week alvast proefgedraaid.

De Filmkoepel wordt de naam van het nieuwe complex, dat over twee jaar opgeleverd moet worden en naast zes filmzalen ook horeca en ruimte voor start ups krijgt. Op het terrein komen verder een University College en woningbouw. Om de Haarlemmers alvast een indruk te geven van de mogelijkheden worden er van 19 tot en met 21 oktober een aantal voorpremières georganiseerd in de Koepel. Het gebouw staat momenteel leeg, na jaren voor vluchtelingenopvang te zijn gebruikt.

De gevangenis is van het zogenaamd Panopticon-type, gebouwd als grote koepel met cellen aan de randen en een grote open ruimte in het midden. In de Filmkrant omschrijft initiatiefnemer Alex Rutten de opzet van de Filmkoepel. ‘In het midden van de koepelgevangenis wordt een groot gat gegraven waar als taartpunten zes bioscoopzalen in worden gebouwd. In het midden komt de foyer van waaruit bezoekers zicht hebben op het gewelf van de gevangenis. De zalen hebben in totaal 600 stoelen, twee keer 150 stoelen en vier keer 75 zitplaatsen.’

Rutten denkt dat Haarlem groot genoeg is voor twee flinke filmhuizen. ‘Wij willen arthouse-films gaan draaien en het betere commerciële aanbod. Dat is vergelijkbaar met wat De Filmschuur brengt, maar dat theater zit met twee zalen tegen zijn maximum aan. Films kunnen daar maar één of twee keer vertoond worden. Wij willen juist titels langere tijd laten draaien.’ Rutten is momenteel in gesprek met De Filmschuur over een goede afstemming.

Bron: Holland Film Nieuws