Nu in EYE

De Russische moderne klassieker Stalker van regisseur Andrej Tarkovski uit 1979 is digitaal gerestaureerd en vanaf donderdag weer te zien. Ook in première: de documentaire Sprekend Nederland van John Appel en Niemand in de stad van Michiel van Erp.

Premièreweek digitale restauratie Stalker
Een mysterieuze gids genaamd Stalker leidt een wetenschapper en een schrijver door de ‘verboden zone’. Tarkovski’s metafysische contemplatie over de staat van de moderne mens is nu te zien in een digitale restauratie.

Premièreweek Sprekend Nederland
Origineel portret van Nederland aan de hand van toespraken op bruiloften, partijen, begrafenissen, manifestaties, bijeenkomsten en marsen. Zondagavond Q&A regisseur John Appel o.l.v. Frénk van der Linden.

Premièreweek Niemand in de stad
Derdejaarsstudent Philip Hofman ziet langzaam zijn wereldbeeld instorten. Michiel van Erp (Ramses) maakte een felrealistische verfilming van de roman van Philip Huff. Met o.a. Anneke Blok, Hans Kesting en Ariane Schluter.

Camera Japan: Master of J-horror
Komend weekend vertoont Eye vier films van Nobuo Nakagawa, een van de vroege meesters van de Japanse horrorfilm. Nakagawa’s films zijn voor het eerst gerestaureerd te zien in Nederland. I.s.m. Camera Japan.

Regained Memory met Q&A Stijn Bouma
Hij vertrok naar Sarajevo naar de filmschool van Béla Tarr, maakte er twee korte films en stond te kijken van zijn snelle doorbraak. Te zien: Leljla en Regained Memory van Stijn Bouma; Q&A regisseur o.l.v. Hugo Emmerzael (Filmkrant).

Eye on Art: Works and Words
Film and Art from 1970’s Central Europe: terugblik op een befaamde kunstmanifestatie in de Appel (1979) rond kunstenaars uit Centraal-Europa met een filmprogramma van Holland Experimental Film en De Appel.

Picl exclusive: première Light as Feathers
Light as Feathers, Rosanne Pels vertelling over de vijftienjarige Poolse puber Eryk, is na het Nederlands Film Festival vanaf donderdag exclusief te zien op Picl. Ook de Gouden Kalf-nominaties zijn te zien op Picl.

 

Bron: EYE