Filmcoach Jeroen Stultiens uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar

Filmcoach Jeroen Stultiens is afgelopen vrijdag uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar. De verkiezing vond plaats tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Stultiens is naast filmcoach voor onder meer Hollywood in de klas groepsleerkracht op de Montessoribasisschool Roermond. Met het winnen van de filmprijs is Jeroen Stultiens dit schooljaar hèt boegbeeld van filmeducatie in het onderwijs.

Leerkracht annex filmcoach Jeroen Stultiens staat drie dagen per week voor de klas en maakt daarnaast films voor onder meer Hollywood in de Klas. Ook organiseert hij filmfestivals in zijn regio, waarvoor hij samen met bovenbouwleerlingen speelfilms over kinderrechten maakt. In zijn lessen op de Montessoribasisschool in Roermond heeft film een prominente plek. Hij is daarmee een passende ambassadeur van het onderwijs van de toekomst. Stultiens: “Ik vind het een eer om Filmleraar van het Jaar te zijn. Mooi dat onderwijs en film zo samenkomen en dat ik dat mag uitstralen!”

Educatieve projecten
Sinds 2014 werkt Jeroen als filmcoach voor de educatieve filmprojecten Hollywood in de klas en het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Op deze wijze combineert hij zijn liefde voor onderwijs en passie voor film. Stultiens: “Kinderen groeien op in een wereld waarin film een grote rol speelt. Ze kijken elke dag naar YouTube filmpjes. Ik ben er van overtuigd dat je filmeducatie in je onderwijs moet toepassen om kinderen wegwijs te maken op filmgebied. Hoe kijk je naar film, hoe kun je bewust film maken. En dan niet even snel met je mobiel, maar met een achterliggende gedachte. Als je al op de basisschool start met het ontwikkelen van een goede visie en kijk op film, kunnen kinderen beter functioneren in hun dagelijks leven.”

YouTube
YouTube is enorm populair onder kinderen op de basisschool. Voor het UNICEF Kinderrechten Filmfestival maakt filmcoach Jeroen samen met leerlingen films over kinderrechten, die vervolgens in première gaan op YouTube. Het kanaal is geliefd onder de doelgroep. Stultiens: “Alle gemaakte kinderrechtenfilms zijn te bekijken op ons <https://www.youtube.com/channel/UCOqHdsyPkVFIfMIW8yLUW0g/featured> YouTube kanaal. In minder dan vijf jaar tijd hebben we al 56.000 abonnees. Daar ben ik supertrots op! Ook hebben we inmiddels ZEP, het Zelfstandig Eindfilm Pakket. Leerkrachten kunnen hiermee met hun groep 8 zelf een eindfilm opnemen, als alternatief voor de traditionele musical. Met het pakket sluiten we aan op de leefwereld van kinderen én empoweren we de leerkrachten.”

Filmleraar van het Jaar
Jeroen Stultiens is de eerste leerkracht die zich Filmleraar van het Jaar mag noemen. De verkiezing is een nieuw initiatief van het Netwerk Filmeducatie, Eye Filmmuseum en het Nederlands Film Festival. De prijs werd vrijdag 29 september uitgereikt door Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, tijdens het Nederlands Film Festival. Dit jaar kozen professionals de genomineerden, vanaf 2019 mogen scholieren en leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs hun favoriete leraar aandragen.

Bron: UNICEF