Nu in EYE

Transit van de Duitse regisseur Christian Petzold gaat in première. De film naar het gelijknamige boek van Anna Seghers was onderdeel van de Gouden Beer-competitie van het Internationaal Filmfestival Berlijn. Komende week ook in première: de Russische film Tesnota van Kantemir Balagov, winnaar van de FIPRESCI-prijs voor beste film uit de Un Certain Regard-selectie van het Cannes-filmfestival.

Premièreweek Tesnota (Kantemir Balagov)
Het Russische talent Kantemir Balagov schetst een onthutsend beeld van het Rusland anno 1998. …een van de meest veelbelovende jonge regisseurs uit Rusland… ijzingwekkend debuut… (De Filmkrant)

Premièreweek Transit (Christian Petzold)
Film met Franz Rogowski (Victoria) en Paula Beer (Frantz) brengt de verhalen van vluchtelingen van toen en nu samen in een hedendaags Marseille. Ingenieuze, aangrijpende en romantische puzzel… (De Filmkrant)

dumb type met inleiding door Julian Ross
Programmeur, curator en onderzoeker Julian Ross plaatst het werk van kunstenaarscollectief dumb type in de context van de Japanse avant-garde en internationale inspiratiebronnen. Bij de Ryoji Ikeda tentoonstelling.

Buddhist Film Festival Europe 2018
Van vrijdag t/m zondag vindt het Boeddhistisch Film Festival Europa plaats in Eye. Eén van de hoogtepunten is een voorpremière van de digitaal gerestaureerde Russische klassieker Stalker (1979) van Andrej Tarkovski.

Voorpremières met Q&A’s
Burning van Lee Chang-dong, naar een verhaal van Haruki Murakami, wordt ingeleid door Murakami-kenner Ype de Boer. Joyce Roodnat interviewt Thomas Riedelsheimer na zijn film Leaning into the Wind, over Andy Goldsworthy.

Twee klassiekers terug in Eye
Naast de voorpremière van de digitaal gerestaureerde versie van Stalker, is ook Otto e mezzo met Marcello Mastroianni weer te zien in Eye. Hoogtepunt van Federico Fellini’s filmische fantasie en cruciale film in zijn oeuvre.

Doe ook mee met de Bingo Battle in Eye
Rapper Akwasi gaat de Bingo Battle-uitdaging aan. De spelregels: binnen tien minuten moet de bingokaart worden afgevinkt aan de hand van interactieve activiteiten en door het verkennen van de museumcollectie.

Bron: EYE