Directeur vertrekt bij Buma/Stemra na fraudeonderzoek

Ondanks dat een onderzoekscommissie concludeerde dat er geen sprake was van fraude bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, stapt Wim van Limpt op als directeur.

Een speciale onderzoekscommissie deed onderzoek na verschillende berichten in de media over onregelmatigheden en mogelijke fraude, zoals het verschuiven van posten. De onderzoekscommissie concludeert nu dat er niet is gefraudeerd en er waren ook geen malversaties (.pdf). De onregelmatigheden werden ontdekt door Van Limpt bij diens aantreden. Diezelfde Van Limpt kwam vorig jaar in De Volkskrant zelf in het nieuws naar aanleiding van grote uitgaven.

Het rapport van de onderzoekscommissie is voor Van Limpt aanleiding om op te stappen. Volgens het persbericht hebben de aanbevelingen en de conclusies van de Onderzoekscommissie Wim van Limpt “de overtuiging gegeven dat – na de fase van verandering waar hij leiding aan heeft mogen geven – er nu een nieuwe fase aanbreekt waarbij,voor het verder uitvoeren van de aanbevelingen, de organisatie gediend is met een ander type leiderschap”. Hij zal daarom zijn rol als bestuurder op de Algemene Ledenvergadering op 29 oktober neerleggen en in de periode tot 1 januari 2019 zijn taken overdragen.

Naast de conclusies heeft de onderzoekscommissie ook enkele aanbevelingen gedaan om het toezicht op, en het bestuur van de organisatie en de processen te verbeteren, zoals het vergroten van het aantal onafhankelijke leden van de Raad van Toezicht, het versterken van de onafhankelijkheid van de Auditcommissie en het aanstellen van een tweede statutair bestuurder. Meer bij de NOS

Bron: Villamedia/NOS