Wereldpremière Nederlandse speelfilm Light as Feathers in Toronto

Light as Feathers*, de debuutfilm van regisseur/scenario schrijfster Rosanne Pel viert zijn wereldpremière op het 43e Toronto International Film Festival. De film is geselecteerd voor het Discovery programma, waarbinnen eerste en tweede speelfilms van filmmakers worden vertoond.

Light as Feathers, geproduceerd door Family Affair Films (NL), gaat over de vijftien jaar oude Eryk, die met zijn moeder, oma en overgrootoma in een klein dorpje in Polen woont. Zijn vader is er lang geleden vandoor gegaan en speelt geen rol in zijn leven. Eryk heeft een te intieme relatie met zijn manipulatieve moeder. Hij is verliefd op zijn buurmeisje van dertien, Klaudia, maar kent het verschil niet tussen misbruik en liefde.

Drie minoritaire coproducties zijn ook geselecteerd voor Toronto’s Discovery: Too Late to Die Young* (NL coproducent: Circe Films) van de Chileense Dominga Sotomayor die in Locarno de prijs voor Beste Regie ontving, Lukas Dhont’s Girl* (NL coproducent: Topkapi Films) die in Cannes Un Certain Regard meerdere prijzen ontving waaronder de Caméra d’Or, en Rafiki* (NL coproducent: Rinkel Film), de film va n Wanuri Kahiu die in wereldpremière ging in Cannes Un Certain Regard.

Eerder maakte het festival de selectie van een groot aantal andere Nederlandse (co)producties bekend:
Binnen de Contemporary World Cinema sectie wordt de wereldpremière gepresenteerd van Retrospekt*, de langverwachte tweede speelfilm van de prijswinnende regisseur Esther Rots, geproduceerd door Rots Filmwerk (NL) en Column Film (NL) in copro ductie met Serendipity Films (BE).

Ook onderdeel van Contemporary World Cinema zijn de coproducties Angel* van Koen Mortier (NL coproducent: Graniet Film) en Stupid Young Hea rt* van Selma Vilhunen (NL coproducent: Windmill Film), respectievelijk internationale en wereldpremière, en de Cannes winnaar Donbass* van Sergei Loznitsa (NL coproducenten: Graniet Film en Wild at Art).

Sergei Loznitsa’s The Trial*, geproduceerd door Atoms & Void (NL) in co-productie met Wild at Art (NL), wordt gepresenteerd binnen de Wavelengths-sectie. De film gaat eerst in Venetië Out of Competition in wereldpremière.

De wereldpremière van Rojo*, geregisseerd door Benjamín Naishtat (NL coproducent: Viking Film) vindt plaats binnen de Platform competitie.

De documentaires Heartbound* van Janus Metz (NL coproducent: BALDR Film) en Freedom Fields van Naziha Arebi (ondersteund door IDFA Bertha Fonds) gaan beiden in wereldpremière in TIFF Docs.

Voor de Short Cuts competitie is geselecteerd L’été et tout le reste*. De korte film van regisseur Sven Bresser, geproduceerd door IJswater Films (NL), beleeft voorafgaand aan Toronto zijn wereldpremière in Venetië in de Orizzonti Short Films Competition.

Tot slot is binnen de Short Cuts competitie ook de Belgisch/Frans/Nederlandse coproductie This Magnificent Cake* van Marc James Roels en Emma De Swaef (NL coproducent: PEDRI animation) te zien.

De 43e editie van het Toronto International Film Festival vindt plaats van 6 – 16 september 2018.
Bron: EYE International