Publieksmasterclasses met o.a. Martin Koolhoven op het Nederlands Film Festival

Op woensdagmiddag 3 oktober verzorgt Martin Koolhoven (Brimstone, 2017) een grootse masterclass voor het publiek. In het kader van zijn nieuwe VPRO-televisieprogramma De kijk van Koolhoven zal hij op zijn typische aanstekelijke manier zijn favoriete (auteurs)speelfilms bespreken én analyseren. Op dezelfde dag vindt tevens een masterclass over de Nederlandse documentaire plaats onder leiding van Frans Bromet en Bert Hogenkamp. De masterclasses zijn onderdeel van het verdiepende programma van het Nederlands Film Festival. Tickets zijn verkrijgbaar via filmfestival.nl/voorverkoop.

Martin Koolhoven (1969) won met Suzy Q (1999) de NFF Debuutcompetitie en maakte naam met Het Schnitzelparadijs (2005) en Oorlogswinter (2009). Zijn laatste speelfilm, de controversiële western-thriller Brimstone, werd geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Venetië en won vorig jaar maar liefst zes Gouden Kalveren – onder meer voor Beste Film en Beste Regie.

In de grote zaal van de Stadsschouwburg Utrecht geeft de geprezen regisseur een grootse masterclass waarin hij zijn favoriete auteursfilms als Once Upon a Time in the West, Basic Instinct en Drive analyseert. Aan de hand van fragmenten geeft hij het publiek op zijn bevlogen wijze inkijk in filmtaal en bijzondere vondsten van de grote makers uit de geschiedenis. Uiteraard kan het publiek ook vragen stellen aan de regisseur. De masterclass is een voorproefje op het VPRO-programma De kijk van Koolhoven, een zesdelige reeks filmcolleges die vanaf vrijdag 5 oktober wordt uitgezonden op NPO 3.

Masterclass Documentaire
Op woensdagavond 3 oktober gaan Frans Bromet en Bert Hogenkamp aan de hand van tal van fragmenten en met speciale gasten dieper in op de Nederlandse documentaire, die kan bogen op een rijke traditie. Van de Hollandse Documentaire School, via de vrijgevochten cinema van Ed van der Elsken en Johan van der Keuken, tot het nieuwe artistieke talent van nu. Na afloop volgt de vertoning van Man in de knoop (2018), waarin Bromet praat met drie weduwen die geconfronteerd werden met de zelfdoding van hun echtgenoot.

Regisseur Frans Bromet maakte honderden documentaires en reportages en werd bij het grote publiek vooral bekend als maker en stem van de serie Buren (1994). In 2017 ontving Bromet de Ere Zilveren Nipkowschijf voor zijn gehele oeuvre. Bert Hogenkamp is mediahistoricus en schrijver van o.a. De Nederlandse documentairefilm 1965 – 1990: de ontwikkeling van een filmgenre in het televisietijdperk.

De publieke masterclasses van het NFF zijn onderdeel van het verdiepende programma. Zo worden naast filmvertoningen ook tientallen evenementen rondom film georganiseerd, zoals de NFF talkshow met Art Rooijakkers en Eva Cleven en het Forum van de Regisseurs. Het Nederlands Film Festival vindt dit jaar plaats van 27 september t/m 5 oktober.

Praktisch

NFF en VPRO presenteren Masterclass: De kijk van Koolhoven
3 oktober 14:30
Stadsschouwburg Utrecht
Regulier: €17,50
Student/CJP-pas: €12,50

Masterclass Nederlandse documentaire door Frans Bromet & Bert Hogenkamp
3 oktober 19:00
Louis Hartlooper Complex
Regulier: €10,-
Student/CJP-pas: €7,50

Tickets zijn nu te verkrijgen via www.filmfestival.nl/voorverkoop

Bron: NFF