Russische documentairemakers vermoord in Centraal-Afrikaanse Republiek

De berichtgeving in Nederlandse media was summier en kwam vaak niet verder dan onderaan pagina 7. “Russische journalisten vermoord in Centraal Afrikaanse Republiek.” Nu blijkt dat het gaat om filmmaker Alexander Rastorguev, een bekend Poetin-criticus, en zijn team. Zij werkten aan een documentaire over Russische huurlingen die actief zijn in het centraal Afrikaanse land.

Dat werd gemeld door The Hollywood Reporter, die zich baseerde op verschillende Russische bronnen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de dood van de drie en zegt in het bezit te zijn van hun identiteitsbewijzen.

Het drietal is dood gevonden net buiten de stad Sibut, 188 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bangui. Rastorguev, zijn cameraman Kirill Radchenko en reporter Orhan Dzhemal waren opnames aan het maken voor een film over Wagner, een Russisch privélegertje. Opdrachtgever was het Investigation Control Center, een organisatie die onderzoeksjournalistiek ondersteunt. Wagner zou — vergelijkbaar met het Amerikaanse Blackwater in Irak — vuile handen hebben gemaakt tijdens illegale militaire operaties in Oekraïne en Syrië. Het bedrijf is gelieerd aan Yevgeny Prigozhin, een vertrouweling van Poetin. Prigozhin wordt ook in verband gebracht met de ‘trollenfabriek’ die de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 zou hebben beïnvloed.

Rastorguev heeft over de jaren documentaires gemaakt die een kritisch geluid laten horen over het Poetin-regime. In Srok (The Term) uit 2014 legde hij de strijd van de Russische oppositie vast. Meest recent maakte hij Russland hat die Wahl, over de presidentsverkiezingen van maart 2018.

Bron: De Filmkrant