Oprichter Cult Videotheek presenteert gids

Een kwart eeuw geleden werd Cult Epics opgericht. De distributeur van controversiële arthouse films, horror en erotica verblijdde Nederlandse bioscoopgangers met onder andere The Exotic Dances of Bettie Page en Henry: Portrait of a Serial Killer. Oprichter Nico B. is op 4 augustus in Amsterdam om Cult Epics: Comprehensive Guide to Cult Cinema te signeren.

“De piraten hebben gewonnen”, stond zeven jaar geleden te lezen op de website van de Amsterdamse Cult Videotheek. Het was dé plek voor obscure B-films en andere rafelranden van het cinematografisch landschap en tevens thuisbasis van Cult Epics. Illegaal downloaden en een te hoge huur werden de winkel, waar ook Quentin Tarantino wel eens kwam grasduinen, fataal. Nico B. was toen al vertrokken. Hij bestiert zijn videolabel sinds 1998 vanuit de Verenigde Staten.

Nico B. is gespecialiseerd in het werk van filmmakers als Rene Daalder, Pim de la Parra, Walerian Borowcyck, Fernando Arrabal en Jorg Buttgereit. Hij regisseerde ook zelf: PIGBettie Page Dark Angel en SIN. In de gids over zijn videolabel komen de belangrijkste releases van deze en meer regisseurs aan bod in de vorm van recensies, interviews en essays.

Cult Epics: Comprehensive Guide to Cult Cinema
 wordt op 4 augustus om 16 uur ten doop gehouden in American Book Center in Amsterdam. Gedurende de maand augustus is in Filmhuis Cavia nog een retrospectief te zien van Cult Epics.

Bron: De Filmkrant