Familiefilm Dikkertje Dap onderscheiden met twee Russische filmprijzen

De familiefilm Dikkertje Dap van regisseur Barbara Bredero is afgelopen weekend op het International Film Festival In the Circle of the Family in Yaroslavl, Rusland onderscheiden met de twee belangrijkste prijzen van het festival: de juryprijs en publieksprijs.

De film beleefde zijn internationale première afgelopen februari op de Berlinale en is inmiddels voor vele internationale festivals geselecteerd. In Nederland heeft de film al meer dan 260.000 bezoekers mogen ontvangen en maakt hij aankomende september kans op een Gouden Kalf.

Dikkertje Dap is gebaseerd op het gelijknamige versje van Annie M.G. Schmidt en gaat over Dikkertje Dap (Liam de Vries) en zijn beste vriend Raf; een giraf die op dezelfde dag is geboren als hijzelf. Omdat zijn opa (Martijn Fischer) verzorger is in de dierentuin is Dikkertje vaak bij Raf te vinden. Ze zijn onafscheidelijk en delen alles, tot Dikkertje voor het eerst naar school gaat en erachter komt dat giraffen niet naar school mogen. Dikkertje mist Raf enorm, maar maakt ook spannende nieuwe dingen mee. Hij maakt zelfs een nieuwe vriend, Yous (Rayan Belrhazi Alaoui). Raf mist Dikkertje ook en wil graag mee naar school. Daarom bedenkt Dikkertje een plan om de giraf mee naar school te nemen en zijn twee vrienden bij elkaar te brengen.

Dikkertje Dap is geregisseerd door Barbara Bredero, onder meer bekend van de eerste drie Mees Kees verfilmingen, naar het scenario van Mirjam Oomkes en Laura Weeda. De cast bestaat onder meer uit Liam de Vries, Yannick van de Velde (stem Raf), Egbert-Jan Weeber, Medi Broekman, Martijn Fischer, Dolores Leeuwin, en Rayan Belrhazi Alaoui.

De familiefilm is een productie van Lemming Film, in coproductie met KRO-NCRV, Hamster Film (DE) en A Private View (BE). De film is mede tot stand gekomen met ondersteuning van het Nederlands Film Fonds, The Netherlands Production Incentive, CoBO fonds, Abraham Tuschinski fonds, MEDIA Creative Europe, Vlaams Audiovisueel fonds, de Belgische Tax Shelter, FFHSH (Hamburg) en de NDR.

Dikkertje Dap ging op 24 september 2017 in première op het Nederlands Film Festival. Distributeur Independent Films bracht de film op 4 oktober uitgebracht en de film draaide in zijn eerste speelweek in een recordaantal van 147 bioscopen. Binnen een aantal weken behaalde film de Gouden Film-status en heeft inmiddels al meer dan 260.000 bezoekers getrokken in de Nederlandse bioscopen. In februari 2018 beleefde de film zijn internationale première op het Berlin International Film Festival 2018.

Bron: Lemming Film