Vierde editie van Bijlmerbios op komst

Op 24, 25 en 26 augustus vindt onder metrostation Kraaiennest alweer de vierde editie van Bijlmerbios plaats. Voor drie zomeravonden wordt de 10 meter hoge ruimte onder het metrostation weer omgetoverd tot een openluchtbioscoop.

Dit jaar staat in het teken van 50 jaar Bijlmer en bijzondere relaties. Zo tonen ze de klassieker Wan Pipel, maar ook A United Kingdom en The Florida Project. Films die op hun eigen unieke manier relaties belichten tussen culturen, bevolkingsgroepen en mensen onderling. Kortom, films die een afspiegeling zijn van het karakter van de Bijlmer. Het festival is gratis en de films beginnen om 21:00 uur.

Hoofdfilms

Vrijdag 24 augustus openen ze met de geheel gerestaureerde klassieker uit de Surinaamse filmgeschiedenis: Wan Pipel. De film gaat over een Creoolse economiestudent die na vijf jaar terugkeert naar Suriname en daarbij steeds sterker van overtuigd raakt dat hij thuishoort in zijn geboorteland. Een film die de relatie tussen Nederland en Suriname, alsook de Surinaamse gemeenschap een spiegel voorhoudt. Een spiegel die –ondanks dat de film uit 1976 stamt– anno 2018 nog steeds actueel is.

Zaterdag 25 augustus vervolgen ze met A United Kingdom. Een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal, eind jaren 40. Prins Seretse Khama, de troonopvolger in Botswana, wordt verliefd op Ruth Williams, een jonge, blanke vrouw. Hij besluit om met haar te trouwen. Hun interraciale liefdesrelatie wordt echter als schandalig ervaren, waardoor Seretse en zijn bruid voor jaren verbannen worden uit hun land en in ballingschap in Londen moeten verblijven. Een film die Afrika en Engeland mooi in beeld brengen, met af en toe scherpe spiegelingen tussen de twee.

Zondag 26 augustus sluiten we af met de The Florida project. Een jong meisje woont met haar moeder in een motel in de schaduw van Disney World. De zomervakantie is begonnen en het meisje vult samen met haar vriendjes de dagen op het terrein met kattekwaad. Het bijzondere aan de film is dat het een laag standpunt hanteert en ons de wereld van ongelijkheid laat zien door de ogen van kinderen. De gekozen locatie vaneen motel met droomfabriek Disney World in de achtergrond geeft een bijzondere lading aan alles. De film houdt op en briljante manier een maatschappelijke spiegel voor over ‘have’ en ‘have-nots’ zonder een moralistisch vingertje.

En verder

Voorafgaand aan iedere hoofdfilm zijn er diverse activiteiten en korte films.

Vrijdag 24 augustus is er de Inbijlmeringscursus. Een quiz, waarbij op ludieke manier je kennis over de Bijlmer wordt getest.

Zaterdag 25 augustus wordt A United Kingdom voorafgegaan door de korte film De stijl van Zuidoost. In deze korte film brengt stijl antropoloog Carmen Hogenelst de visuele identiteit van Zuidoost en haar bewoners in kaart.
Daar aan vooraf is er een locale kunstmarkt, waar kleding en artikelen gekocht kunnen worden. De kunstmarkt zal vanaf 16.00 uur starten.

Zondag 26 augustus wordt als korte voorfilm een clip door Pieter Glas getoond waarin een pleidooi wordt gedaan voor een skatepark in de K-Buurt.

Bron: Studio Meiboom, beeld: © Hans Mooren