Rafaël van regisseur Ben Sombogaart in première op Nederlands Film Festival 2018

Rafaël, de nieuwe speelfilm van regisseur Ben Sombogaart (De tweeling), beleeft op maandag 1 oktober zijn première tijdens het Nederlands Film Festival 2018. Het romantische drama gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt het verhaal van twee geliefden die er alles voor over hebben om herenigd te worden voor de geboorte van hun zoon. Hoofdrolspelers Melody Klaver en Nabil Mallat zullen aanwezig zijn op de rode loper bij de Stadsschouwburg Utrecht. Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 27 september tot en met 5 oktober. Tickets voor de publiekspremière die op dezelfde avond plaatsvindt, zijn binnenkort verkrijgbaar via www.filmfestival.nl.

Rafaël is een verhaal over dromen, standvastigheid en grenzeloze liefde. Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt Rafaël het aangrijpende en onwaarschijnlijk verhaal van de Nederlandse Kimmy (Melody Klaver) en Tunesische Nazir (Nabil Mallat).
Wanneer Nazir aan het begin van de Arabische Lente geen visum krijgt om in Nederland bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn, besluit hij illegaal de oversteek naar Europa te maken. Tijdens deze reis krijgt hij alleen hulp van zijn hoogzwangere vrouw.

Regisseur Ben Sombogaart regisseerde eerder o.a. de films Knielen op een bed violenDe tweeling en De storm. Voor zijn regie van Het zakmes won hij een Gouden Kalf voor Beste Regie. Over zijn nieuwste film: “Rafaël is een spannend en waargebeurd verhaal over grenzen, dromen, wilskracht en liefde die bureaucratie, landsgrenzen en zelfs gevangenismuren overstijgt. De acteurs geven een menselijk gezicht aan de verhalen die dagelijks in de media verschijnen en maken de dilemma’s van de personages voelbaar en urgent. Hiermee is Rafaël de eerste Nederlandse lange speelfilm over de vluchtelingencrisis.”

Verfilming
Rafaël is gebaseerd op ware gebeurtenissen die in 2011 het wereldnieuws haalden. Eerder verscheen het verhaal als roman van auteur Christine Otten.
Tijs van Marle en Massimo Gaudioso schreven het scenario voor creative producer Jelle Nesna en producent Reinier Selen. De speelfilm Rafaël is geproduceerd door Rinkel Film in co-productie met omroep EO, Menuet (België), Jaako Dobra (Kroatië) en Verdeoro (Italië). De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, Creative Europe MEDIA, CoBO, Paradiso Filmed Entertainment, EZEF, HAVC, de Belgische Tax Shelter en Intramovies. Distributeur Paradiso Entertainment Nederland brengt de film vanaf 11 oktober uit in de bioscopen.

Publiekspremière 
Op dezelfde avond als de officiële première presenteert het NFF een feestelijke publiekspremière van Rafaël in Pathé Rembrandt Utrecht. De acteurs en regisseur zijn voorafgaand aan deze voorstelling aanwezig. Tickets voor de publiekspremière zijn binnenkort te reserveren via www.filmfestival.nl Gedurende het festival is Rafaël ook te zien in het reguliere festivalprogramma van het NFF.